Home » Materiaal 12+ » Afschaffen Eerste Kamer

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Vragen vooraf

 1. Wat doet de Eerste Kamer? Zoek zo nodig informatie op.
 2. Wat vind jij van de manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt? Licht je antwoord toe.

Bekijk de video

We moeten de Eerste Kamer afschaffen | De Avondshow met Arjen Lubach (S3) – YouTube

Vragen bij de video

 1. Omschrijf in eigen woorden hoe de Eerste Kamer is ontstaan.
 2. Arjen Lubach voert Thorbecke op om zijn standpunt te ondersteunen. Is dit een juist of onjuist autoriteitsargument? Licht je antwoord toe en doe daarvoor zo nodig onderzoek naar Thorbecke.
 3. Met welke drie voorbeelden toont Arjen Lubach aan dat de Eerste Kamer niet functioneert? Is deze argumentatie aanvaardbaar voor jou? Licht je antwoord toe.
 4. Wat is Arjen Lubachs belangrijkste argument om de Eerste Kamer af te schaffen?
 5. Indirect voert Arjen Lubach ook een tegenargument op.
  • Benoem dit tegenargument.
  • Hoe weerlegt hij dat tegenargument?
  • Bedenk zelf een ander tegenargument.
 6. In hoeverre ben jij het eens met het standpunt van Arjen Lubach? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Houd gedurende tien minuten met de hele klas een Lagerhuisdebat over het afschaffen van de Eerste Kamer. Iedereen bereidt zich zelfstandig voor op zijn/haar standpunt en argumenten. Klik hier voor meer informatie over het Lagerhuisdebat.

Optie 2

Schrijf een beschouwing van minimaal vijfhonderd woorden over het al dan niet afschaffen van de Eerste Kamer. Verdiep je in het onderwerp door het onderstaande college van een politiek historicus en een politiek filosoof van de Radboud Universiteit te beluisteren. Maak tijdens het luisteren aantekeningen. Gebruik de informatie uit het college in jouw beschouwing.

Stream De Eerste Kamer té politiek? | RAC politiek historicus Ronald Kroeze, filosoof Marcel Wissenburg van Radboud Reflects, verdiepende lezingen | Luister gratis online op SoundCloud

Andere Actuele opdracht Nederlands

Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Beker van McDonalds

Herbruikbare bekers

Vanaf 1 januari 2024 is wegwerpplastic in restaurants verboden. Fastfoodrestaurants zoals McDonalds hebben nu herbruikbare bekers, maar deze bekers zorgen voor verwarring bij de klanten: mag je de bekers meenemen of moet je ze weer inleveren?

Bekijk
Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.