Home » Materiaal 12+ » Afschaffen Eerste Kamer

Afschaffen Eerste Kamer

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De leden van de Provinciale Staten kiezen op hun beurt de 75 leden van de Eerste Kamer. Arjen Lubach betoogt in De Avondshow dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden.

Vragen vooraf

 1. Wat doet de Eerste Kamer? Zoek zo nodig informatie op.
 2. Wat vind jij van de manier waarop de Eerste Kamer gekozen wordt? Licht je antwoord toe.

Bekijk de video

We moeten de Eerste Kamer afschaffen | De Avondshow met Arjen Lubach (S3) – YouTube

Vragen bij de video

 1. Omschrijf in eigen woorden hoe de Eerste Kamer is ontstaan.
 2. Arjen Lubach voert Thorbecke op om zijn standpunt te ondersteunen. Is dit een juist of onjuist autoriteitsargument? Licht je antwoord toe en doe daarvoor zo nodig onderzoek naar Thorbecke.
 3. Met welke drie voorbeelden toont Arjen Lubach aan dat de Eerste Kamer niet functioneert? Is deze argumentatie aanvaardbaar voor jou? Licht je antwoord toe.
 4. Wat is Arjen Lubachs belangrijkste argument om de Eerste Kamer af te schaffen?
 5. Indirect voert Arjen Lubach ook een tegenargument op.
  • Benoem dit tegenargument.
  • Hoe weerlegt hij dat tegenargument?
  • Bedenk zelf een ander tegenargument.
 6. In hoeverre ben jij het eens met het standpunt van Arjen Lubach? Licht je antwoord toe.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Houd gedurende tien minuten met de hele klas een Lagerhuisdebat over het afschaffen van de Eerste Kamer. Iedereen bereidt zich zelfstandig voor op zijn/haar standpunt en argumenten. Klik hier voor meer informatie over het Lagerhuisdebat.

Optie 2

Schrijf een beschouwing van minimaal vijfhonderd woorden over het al dan niet afschaffen van de Eerste Kamer. Verdiep je in het onderwerp door het onderstaande college van een politiek historicus en een politiek filosoof van de Radboud Universiteit te beluisteren. Maak tijdens het luisteren aantekeningen. Gebruik de informatie uit het college in jouw beschouwing.

Stream De Eerste Kamer té politiek? | RAC politiek historicus Ronald Kroeze, filosoof Marcel Wissenburg van Radboud Reflects, verdiepende lezingen | Luister gratis online op SoundCloud

Andere Actuele opdracht Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Roetveegpieten

Op zaterdag 18 november was de landelijke sinterklaasintocht in Gorinchem. Sinds 2019 zijn in het Sinterklaasjournaal en bij de landelijke intocht alleen nog roetveegpieten te zien. Het actualiteitenprogramma EenVandaag peilde wat Nederlanders daarvan vinden.

Bekijk

Stemmen vanaf zestien jaar?

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland mag je stemmen vanaf je achttiende. Maar is het niet beter om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen naar zestien?

Bekijk

De loonkloof

Uit onderzoek is gebleken dat het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen de afgelopen twee jaar groter is geworden. Dit verschil wordt de loonkloof genoemd.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.