Home » Materiaal 12+ » Actuele situatie Rusland

Actuele situatie Rusland

Door de oorlog met Oekraïne is Rusland de laatste maanden veel in het nieuws. Afgelopen week was dat niet anders. Het land werd in verband gebracht met de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen en de oneerlijke referenda in bezette gebieden in Oekraïne. Arjen Lubach belicht in zijn avondshow beide kwesties op satirische wijze.

 

 Vragen vooraf

 1. Wat weet je al over de Nord Stream-gaspijpleidingen?
 2. Wat heb je meegekregen van het referendum in Oekraïne?

Let op: kun je beide vragen niet beantwoorden? Zoek dan kort naar informatie over deze twee zaken.

 

Bekijk de video

Lubach in Avondshow over Nord Stream en referendum in Oekraïne (0:00 – 5:32)

 

Vragen bij de video

 1. Bekijk de eerste minuut van de video nog eens.
  1. Op wie of wat geeft Lubach hier kritiek?
  2. Wat houdt die kritiek precies in?
  3. Wat is dan het effect als Lubach daarna hetzelfde doet?
 1. Hoe zouden de media volgens jou moeten berichten over de sabotage van de Nord Stream?
 2.  Referendum
  1. Wat is een referendum?
  2. Wat is er volgens Lubach misgegaan tijdens het referendum in de bezette gebieden in Oekraïne? Geef vier verschillende antwoorden.
  3. Waarom is het volgens jou van belang dat referenda eerlijk en betrouwbaar verlopen?
  4. Wanneer zijn referenda volgens jou eerlijk en betrouwbaar? Leg uit.
 1. Waarom kiest Lubach aan het eind voor de woorden Louis d’oorgestoken kaart en Theo d’oorgestoken kaart?

 

Aan de slag

 Optie 1

Voor deze opdracht werk je samen met een klasgenoot.

Lees eerst dit artikel van De Speld, waarin beide nieuwsitems zijn verwerkt. De Speld is een satirisch online nieuwsmagazine.

Schrijf nu samen een eigen artikel (200 – 400 woorden) voor De Speld waarin je twee andere nieuwsitems met elkaar vermengt. Vraag een ander tweetal om feedback en pas daarna je artikel aan.

 

Optie 2

Over het nut van referenda wordt verschillend gedacht. Enerzijds zijn mensen er positief over. Een referendum geeft je als burger de ultieme vorm van inspraak. Anderzijds zijn er ook negatieve geluiden. In hoeverre is iedereen in staat zich goed een mening te vormen over complexe politieke en maatschappelijke zaken? Hoe denk jij hierover?

Lees eerst dit artikel en schrijf daarna een beschouwing (400 – 700 woorden) waarin je op genuanceerde wijze jouw visie op referenda bespreekt. Je bekijkt deze kwestie vanuit verschillende invalshoeken.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.