Home » Materiaal 12+ » Actuele situatie Rusland

Actuele situatie Rusland

Door de oorlog met Oekraïne is Rusland de laatste maanden veel in het nieuws. Afgelopen week was dat niet anders. Het land werd in verband gebracht met de sabotage van de Nord Stream-gaspijpleidingen en de oneerlijke referenda in bezette gebieden in Oekraïne. Arjen Lubach belicht in zijn avondshow beide kwesties op satirische wijze.

 

 Vragen vooraf

 1. Wat weet je al over de Nord Stream-gaspijpleidingen?
 2. Wat heb je meegekregen van het referendum in Oekraïne?

Let op: kun je beide vragen niet beantwoorden? Zoek dan kort naar informatie over deze twee zaken.

 

Bekijk de video

Lubach in Avondshow over Nord Stream en referendum in Oekraïne (0:00 – 5:32)

 

Vragen bij de video

 1. Bekijk de eerste minuut van de video nog eens.
  1. Op wie of wat geeft Lubach hier kritiek?
  2. Wat houdt die kritiek precies in?
  3. Wat is dan het effect als Lubach daarna hetzelfde doet?
 1. Hoe zouden de media volgens jou moeten berichten over de sabotage van de Nord Stream?
 2.  Referendum
  1. Wat is een referendum?
  2. Wat is er volgens Lubach misgegaan tijdens het referendum in de bezette gebieden in Oekraïne? Geef vier verschillende antwoorden.
  3. Waarom is het volgens jou van belang dat referenda eerlijk en betrouwbaar verlopen?
  4. Wanneer zijn referenda volgens jou eerlijk en betrouwbaar? Leg uit.
 1. Waarom kiest Lubach aan het eind voor de woorden Louis d’oorgestoken kaart en Theo d’oorgestoken kaart?

 

Aan de slag

 Optie 1

Voor deze opdracht werk je samen met een klasgenoot.

Lees eerst dit artikel van De Speld, waarin beide nieuwsitems zijn verwerkt. De Speld is een satirisch online nieuwsmagazine.

Schrijf nu samen een eigen artikel (200 – 400 woorden) voor De Speld waarin je twee andere nieuwsitems met elkaar vermengt. Vraag een ander tweetal om feedback en pas daarna je artikel aan.

 

Optie 2

Over het nut van referenda wordt verschillend gedacht. Enerzijds zijn mensen er positief over. Een referendum geeft je als burger de ultieme vorm van inspraak. Anderzijds zijn er ook negatieve geluiden. In hoeverre is iedereen in staat zich goed een mening te vormen over complexe politieke en maatschappelijke zaken? Hoe denk jij hierover?

Lees eerst dit artikel en schrijf daarna een beschouwing (400 – 700 woorden) waarin je op genuanceerde wijze jouw visie op referenda bespreekt. Je bekijkt deze kwestie vanuit verschillende invalshoeken.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.