Home » Materiaal 12+ » Achteraf betalen
Schooltype
Niveau

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Vragen vooraf

  1. Betaal jij wel eens achteraf? Waarom wel/niet?
  2. Heb jij wel eens schulden gehad? Zo ja, hoe kwam dat?

Bekijk de video

Zo RIJK wordt Klarna van jouw SCHULD | De waarheid over achteraf betalen – YouTube

Vragen bij de video

  1. Leg uit waarom jongeren makkelijker in de problemen komen door achteraf betalen dan volwassenen. Gebruik de termen ‘ventrale striatum’ en ‘prefrontale cortex’ in je uitleg.
  2. Bij wie ligt volgens jou de verantwoordelijkheid om voor achteraf betalen te kiezen: bij de gebruiker of bij de winkels die dit aanbieden? Leg je antwoord uit.
  3. Leg uit dat bedrijven zoals Klarna en Riverty geld verdienen als iemand te laat betaalt.
  4. Wat vind jij: als jongeren onder de achttien jaar tegen de regels in gebruikmaken van achteraf betalen, kun je bedrijven zoals Klarna en Riverty daar dan op aanspreken?
  5. De overheid vraagt bedrijven om te werken aan een oplossing voor de toenemende schulden onder jongeren door achteraf betalen. Wat zou jij een goede maatregel vinden?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Nu het aantal jongeren met geldproblemen groeit, is het belangrijk dat er extra aandacht komt voor organisaties waar jongeren terecht kunnen met hun vragen en zorgen over geld. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is zo’n organisatie.

Neem in tweetallen een filmpje van een minuut op waarin je op een creatieve, opvallende manier aandacht vraagt voor de werkzaamheden van het Nibud. Laat in jullie filmpje zien op welke wijze een jongere iets kan hebben aan de informatie van het Nibud.

Optie 2

NOS Stories doet onderzoek naar onderwerpen die jongeren interesseren. Waar moeten zij écht een keer onderzoek naar doen volgens jou?

Stuur een mail naar nosstories@nos.nl en leg in minimaal 200 woorden uit waarom jouw onderwerp zo interessant en geschikt is voor NOS Stories.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Holocaustkennis jongeren

Vorige week stonden we op 4 en 5 mei stil bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek blijkt echter dat het slecht gesteld is met de kennis van jongeren over de Tweede Wereldoorlog. Een deel van de jongeren twijfelt zelfs of de Holocaust wel heeft plaatsgevonden.

Bekijk

Voetbalgeweld

Vorige week liep Davy Klaassen tijdens de bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax een hoofdwond op door een aansteker die tegen zijn hoofd gegooid werd. Het gesprek over voetbalgeweld laaide op. Het blijkt voor de politie, voetbalclubs en gemeentes lastig om daar grip op te krijgen.

Bekijk

Lentekriebels

Vorige week was De Week van de Lentekriebels. Dit is een nationale projectweek voor basisschoolleerlingen over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Hoewel dit programma niet nieuw is, was er dit jaar ineens veel ophef over de inhoud ervan.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.