Home » Materiaal 12+ » Achteraf betalen
Schooltype
Niveau

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Vragen vooraf

  1. Betaal jij wel eens achteraf? Waarom wel/niet?
  2. Heb jij wel eens schulden gehad? Zo ja, hoe kwam dat?

Bekijk de video

Zo RIJK wordt Klarna van jouw SCHULD | De waarheid over achteraf betalen – YouTube

Vragen bij de video

  1. Leg uit waarom jongeren makkelijker in de problemen komen door achteraf betalen dan volwassenen. Gebruik de termen ‘ventrale striatum’ en ‘prefrontale cortex’ in je uitleg.
  2. Bij wie ligt volgens jou de verantwoordelijkheid om voor achteraf betalen te kiezen: bij de gebruiker of bij de winkels die dit aanbieden? Leg je antwoord uit.
  3. Leg uit dat bedrijven zoals Klarna en Riverty geld verdienen als iemand te laat betaalt.
  4. Wat vind jij: als jongeren onder de achttien jaar tegen de regels in gebruikmaken van achteraf betalen, kun je bedrijven zoals Klarna en Riverty daar dan op aanspreken?
  5. De overheid vraagt bedrijven om te werken aan een oplossing voor de toenemende schulden onder jongeren door achteraf betalen. Wat zou jij een goede maatregel vinden?

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Aan de slag

Optie 1

Nu het aantal jongeren met geldproblemen groeit, is het belangrijk dat er extra aandacht komt voor organisaties waar jongeren terecht kunnen met hun vragen en zorgen over geld. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is zo’n organisatie.

Neem in tweetallen een filmpje van een minuut op waarin je op een creatieve, opvallende manier aandacht vraagt voor de werkzaamheden van het Nibud. Laat in jullie filmpje zien op welke wijze een jongere iets kan hebben aan de informatie van het Nibud.

Optie 2

NOS Stories doet onderzoek naar onderwerpen die jongeren interesseren. Waar moeten zij écht een keer onderzoek naar doen volgens jou?

Stuur een mail naar nosstories@nos.nl en leg in minimaal 200 woorden uit waarom jouw onderwerp zo interessant en geschikt is voor NOS Stories.

Andere Actuele opdracht Nederlands

Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk

De nieuwe premier van Nederland

Nu er een regeerakkoord is, rijst de vraag wie de nieuwe premier van Nederland wordt. Geert Wilders leek een voorkeur te hebben voor Ronald Plasterk. Hij stond echter niet op de kieslijst van de vier regeringspartijen. Radio 1 zocht uit hoe bijzonder dat is.

Bekijk
Bom met dynamiet

Bomaanslagen

In Nederland worden steeds vaker aanslagen gepleegd met zwaar illegaal vuurwerk. De politie maakt zich zorgen over het aantal jongeren dat betrokken is bij deze aanslagen op huizen en andere panden. Waarom plaatsen jongeren zo’n bom? De NOS sprak met een jongere die gepakt is met een bom in zijn tas.

Bekijk
Reizigers stappen in trein

Geweld in het OV

Afgelopen zaterdag stond een groot deel van het openbaar vervoer (OV) drie minuten stil. Het was een protest tegen het geweld waar OV-medewerkers regelmatig mee te maken krijgt. De directe aanleiding voor de actie was de mishandeling van een conducteur een week eerder.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.