Home » Materiaal 12+ » Aardbeving in Turkije en Syrië

Aardbeving in Turkije en Syrië

Afgelopen week werd een groot gebied in Turkije en Syrië getroffen door een vreselijke aardbeving met tienduizenden slachtoffers tot gevolg. In Nederland werden direct veel hulpacties op touw gezet. Inmiddels verschuift de aandacht ook naar rol van de overheid, omdat veel gebouwen in dat gebied niet aardbevingsbestendig zijn gebouwd.

Vragen vooraf

  1. In hoeverre heb je het nieuws over de aardbeving in Turkije en Syrië gevolgd?
  2. Wat stel jij je voor bij aardbevingsbestendig bouwen?

Bekijk de video

NPO Radio 1 – Steeds meer kritiek over staat van gebouwen in aardbevingsgebied Turkije

Vragen bij de tekst

  1. In het begin vertelt Turkije-correspondent Mitra Nazar wat ze allemaal heeft gezien in Adiyaman. Wat doet haar opsomming met je?
  2. Er is veel kritiek op de regering in Turkije. Op welke twee zaken richt die kritiek zich?
  3. Mitra Nazar noemt Turkije een gepolariseerd land. Wanneer is een land gepolariseerd? Zoek de betekenis eventueel op.
  4. Waardoor is Turkije een gepolariseerd land volgens Mitra Nazar? Gebruik in je antwoord deze structuur: Aan de ene kant zie je … . Aan de andere kant … .
  5. Erdogan vermeldde in een speech dat het land binnen een jaar weer is opgebouwd. Hoe wordt op die uitspraak gereageerd volgens Mitra Nazar?

Aan de slag

Optie 1

NPO Radio 2 draaide de afgelopen dagen 555 liedjes om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Maak zelf een lijst met vijf liedjes die jij op moeilijke momenten graag luistert, bijvoorbeeld omdat ze je steun geven of omdat je er vrolijk van wordt.

Wissel je lijst met een klasgenoot. Vertel elkaar waarom jullie voor deze liedjes hebben gekozen. Beluister elkaars liedjes en kies samen de mooiste twee.

Optie 2

Schrijf met een klasgenoot een korte brief aan de directieleden van je school waarin je hen oproept in actie te komen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. In je brief:

  • vertel je waarom het belangrijk is om in actie te komen
  • doe je enkele voorstellen voor acties (kijk bijvoorbeeld eens op de website van Giro 555.)
  • bied je aan om te helpen

Tip: stuur je brief echt naar de directie van je school!

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Robot als stemacteur

AI vervangt stemacteur

Stemacteur Diederik Ebbinge is vervangen door een stem die is gemaakt door kunstmatige intelligentie (AI).

Bekijk
Countrymuziek

Beyoncé maakt countrynummer

Beyoncé heeft onlangs een countryalbum uitgebracht. Met de single Texas Hold ‘em behaalde ze als eerste zwarte vrouw een eerste plaats in de Amerikaanse countryhitlijst.

Bekijk
Sulawisi

Nikkelwinning op Sulawesi

In Indonesië wordt op grote schaal nikkel gewonnen. Dat levert het land veel geld op, maar aan de andere kant is de milieuschade door de winning van nikkel groot. Vooral het Indonesische eiland Sulawesi betaalt de prijs.

Bekijk
Vriendengroep generatie Z

Generatie Z

De werkeloosheid onder jongeren is gestegen, maar tegelijkertijd is er ook sprake van een personeelstekort. Het lijkt te botsen tussen werkgevers en de jongeren van Generatie Z (Gen Z). Volgens werkgevers is deze nieuwe generatie ‘veeleisend, te duur en wiebelig’. Maar klopt deze aanname wel? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.