Aanpassen kinderboeken: politiek correct of inclusief?

De kinderboeken van Roald Dahl worden in Engeland aangepast. Het taalgebruik gaat op de schop. Er komen minder schadelijke stereotyperingen. Een kinderboek voor iedereen?

Een populaire Britse schrijver van kinderboeken staat in het midden van de belangstelling. Misschien ben ook jij opgegroeid met de verhalen over Sjakie en de Chocoladefabriek, de Gremlins of Matilda. Kinderboeken die geschreven zijn in de vorige eeuw. Soms worden die kinderboeken bij nieuwe edities een beetje bijgeschaafd. Vaak wordt er dan taalgebruik aangepast. Bij grotere ingrepen in het werk van Dahl was de schrijver betrokken. Roald Dahl overleed in 1990. Een poging om zijn werk opnieuw een opfrisbeurt te geven valt niet in goede aarde. Een groep lezers heeft geprobeerd het werk klaar te maken voor de toekomst. Deze sensitivity readers hebben volgens sommigen te veel weggehaald of veranderd.

Stereotyperingen

Een Britse krant mocht de aanpassingen bekijken. Het zijn er honderden. Nu blijkt dat de Britse uitgever de taal niet meer vond kunnen. Generaties kinderen groeide op met de specifieke humor van Roald Dahl. Humor die inderdaad af en toe wat donker was. De schrijfstijl spreekt erg tot de verbeelding. Maar veel van deze typische dingetjes zijn nu veranderd of verwijderd. Aanstootgevende taal is vervangen. Een dik persoon wordt nu omschreven als een enorm persoon bijvoorbeeld. Woorden als idioot en lelijk worden weggehaald. Zaten heksen vroeger alleen maar achter de kassa, nu zijn ze topwetenschappers bijvoorbeeld. De kinderboeken moeten hiermee voor een breder publiek toegankelijk gemaakt worden. Er zijn om die reden bijvoorbeeld ook genderneutrale woorden toegevoegd. Kleine mannetjes worden nu kleine mensjes genoemd. Het bedrijf achter de rechten van de boeken is het met de wijzigingen eens.

“In zijn stereotyperingen zit juist zijn humor.”

Nederlandse uitgever van Roald Dahl Joris van de Leur in dagblad Trouw

Pietsepeuterig

Tegenstanders van de veranderingen zijn er ook. Ze beargumenteren dat het censuur is. Roald Dahl zou het er niet mee eens zijn of dat de vrijheid van meningsuiting wordt aangetast. De Britse minister-president Rishi Sunak sprak zijn zorgen uit om niet “pietsepeuterig te zijn met woorden”. Hij verwijst hiermee naar een uitspraak van Roald Dahl’s Grote Vriendelijke Reus. Of de aanpassingen ook in Nederland zullen worden doorgevoerd is nog onduidelijk. Persbureau ANP heeft directeur Joris van der Leur om een reactie gevraagd. De Nederlandse uitgeverij gaat eerst in gesprek met de Britse uitgever. Maar uiteindelijk bepaalt de eigenaar van de auteursrechten op de boeken. En dat is de Roald Dahl Story Company. Onlangs opgekocht door Netflix.

Downloads

Bronnen

Bron 1 – NU.nl: Schrappen wij straks ook ‘beledigende’ termen uit de boeken van Roald Dahl?

Aan de slag met Mens en Maatschappij

De BoerBurgerBeweging: proteststem of een blijvertje?

In een klap is de BoerBurgerBeweging (BBB) de grootste politieke partij in de provinciale staten geworden. Een verklaring wordt gezocht bij de onvrede van Nederlanders over het kabinet. Hoe nu verder? Nederland heeft gekozen. De Provinciale Statenverkiezingen van vorige week zijn overduidelijk gewonnen door BBB – de nieuwe partij van Caroline van der Plas. In …

De BoerBurgerBeweging: proteststem of een blijvertje? Read More »

Bekijk
Waterschapverkiezing in Capelle aan den IJssel.

Waterschapsverkiezingen

In deze lesbrief leren leerlingen meer over de waterschapsverkiezingen en wat waterschappen betekenen in hun dagelijks leven.

Bekijk

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws?

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft in een nieuw rapport getiteld ‘Eigentijdse ongelijkheid’ Nederlanders onderverdeeld in zeven klassen. Het is een nieuwe manier om te kijken naar de mate van sociale ongelijkheid in de samenleving. Het SCP heeft onderzoek gedaan naar de sociale ongelijkheid in Nederland. Als het gaat over sociale ongelijkheid, dan denken …

Eigentijdse sociale ongelijkheid: nieuwe inzichten of oud nieuws? Read More »

Bekijk

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten?

Binnenkort gaat Nederland naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Maar worden het landelijke of provinciale campagnes?    De Provinciale Statenverkiezingen van 2023 komen er weer aan. Het is het moment voor kiezers om hun stem uit te brengen en te bepalen wie de volgende vier jaar verantwoordelijk zullen zijn voor de …

Verkiezingscampagne: de Eerste Kamer of de Provinciale Staten? Read More »

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.