Home » Top 10 meest gelezen artikelen van 2023

Top 10 meest gelezen artikelen van 2023

2023

Traditiegetrouw zetten we ook dit jaar weer de meest gelezen artikelen voor je op een rijtje. De verdiepende artikelen over de verkiezingen en generaties steken er dit jaar met kop en schouder bovenuit, maar verder zit de top 10 van 2023 vol met praktische tips.  

Onderwijs en de Tweede Kamerverkiezingen: dít zijn de programma’s 

po, vo, mbo

De periode rondom de Tweede Kamerverkiezingen is altijd een uitdagende: waarop ga je stemmen? Als leerkracht neem je hoogstwaarschijnlijk de verschillende politieke standpunten over het onderwijs mee in je keuze. 
In dit artikel vond je een aantal onderwijsstandpunten van tien grote partijen, zodat jij dit jaar geïnformeerd je kruisje kon zetten.

Generatie Y, Z en A: een overview van de generaties

po, vo, mbo

Wat is het verschil tussen millennials, generatie Y en generatie Z? Nooit eerder circuleerden er zoveel verschillende benamingen in de media voor de huidige generatie jongeren. Daarom maakte Youngworks een overzicht van alle generaties met vele links en verwijzingen. Jongeren, hoe worden ze genoemd en gekenschetst? En waar komt dat door?

5x leuke taalspelletjes

po

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de methode zo nu en dan een taalspelletje te doen met leerlingen. In dit artikel zetten we er alvast vijf voor je op een rij. Wat is jouw favoriete taalspelletje?

Nog meer taal?

Op woensdag 17 januari 2024 staat er een verrassende dag vol onderwijsinspiratie voor taaldocenten en leerkrachten op de planning. Kom jij ook?

8x creatieve tips om tafeltjes te oefenen

po

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes staat je waarschijnlijk nog helder voor de geest. Gelukkig zijn er ook heel wat creatievere manieren om de tafels van buiten te leren. We zetten er 1 x 8 voor je op een rij!

5 manieren om de klas muisstil te krijgen

po, vo, mbo

Aan het begin van de les zorgen dat alle leerlingen luisteren in plaats van praten: het is en blijft een kunst. Vaak gaat het goed, maar soms vergt het de nodige inspanning om ongestoord aan de les te kunnen beginnen. Wil je het eens op een andere manier aanpakken? De redactie van Onderwijs van Morgen selecteerde 5 tips voor meer stilte in je klas.

Gratis ‘Welkom terug’-posters

po, vo, mbo

Ze zijn er weer: de gratis ‘Welkom terug’-posters. Dit jaar hebben we weer twee nieuwe exemplaren toegevoegd aan de collectie die je kunt printen en ophangen in je klas. We hopen dat het de opening van je schooljaar een feestelijk tintje geeft.

Kennismaken aan het begin van het schooljaar doe je zo

po, vo

Tijdens de zomervakantie komt er altijd een moment van besef: het nieuwe schooljaar laat niet lang meer op zich wachten. Dat betekent kennismaken met nieuwe klassen, zowel voor jou als leerkracht als voor de leerlingen. Hoe je dat kunt doen? Met deze activiteiten voor po en vo is een extra goede start gegarandeerd.

Podcasts voor het onderwijs: 10 tips

po, vo, mbo

Kom jij er door de werkdruk ook niet altijd aan toe om jezelf bij te scholen en vakliteratuur te lezen, maar wil je wel op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs? Dan zijn podcasts ideaal voor jou! Wat is er nou makkelijker dan op de bank, tijdens het strijken of tijdens een wandeling nieuwe feitjes en tips en tricks over het onderwijs te vergaren? Wij hebben tien interessante podcasts voor jou op een rij gezet.

Motiverend kindgesprek

po

Steeds meer scholen kiezen voor een rapportgesprek mét de leerling erbij. Het idee: de leerling betrekken bij zijn eigen leerproces. Waarom is dat zinvol voor de ontwikkeling van de leerling? En hoe pak je een motiverend kindgesprek aan?

Juf & Meester

Het artikel ‘Motiverend kindgesprek’ is ook gepubliceerd in Juf & Meester Magazine. Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Abonneer je dan gratis op het magazine door een account aan te maken op Onderwijs van Morgen.

ChatGPT verbannen uit de klas? Zet het in als leermiddel!

po, vo, mbo

ChatGPT, je hebt vast al veel voorbij zien komen over deze nieuwe artificial intelligence tool. Misschien heb je je leerlingen zelfs al betrapt op het maken van huiswerk of werkstukken met behulp van deze robotschrijver. Is ChatGPT een gevaar voor het ‘zelf nadenken’ en de creativiteit van leerlingen? Of kan je het juist inzetten als leermiddel? Dat zochten we voor je uit!

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.