Onderwijs Kennismaken aan het begin van het schooljaar doe je zo

Kennismaken aan het begin van het schooljaar doe je zo
K

Momenteel ben je nog heerlijk aan het genieten van de zomervakantie, maar het nieuwe schooljaar laat niet lang meer op zich wachten. Dat betekent kennismaken met nieuwe klassen: zowel voor jou als leraar als voor een deel de leerlingen. Hoe je dat kunt doen? Met deze activiteiten voor po en vo is een extra goede start gegarandeerd.

Speeddaten

Speeddaten alleen voor volwassenen die op zoek zijn naar de liefde van hun leven? Echt niet! Organiseer tijdens de eerste les een speeddatesessie voor leerlingen en vergeet vooral niet om zelf ook mee te doen. Je kunt hiervoor zelf een werkblad maken waarop iedereen bijhoudt wat hij of zij van de ander heeft onthouden, maar je kunt er net zo makkelijk een downloaden. Het is tenslotte nog vakantie.

Huiswerk voor jou

Betrokkenheid van de leraar is een van de belangrijkste voorwaarden voor de motivatie van leerlingen. Om hiermee een goede start mee te maken, kun je leerlingen tijdens de eerste dag vragen een werkblad over zichzelf in te vullen. De alles-over-mij-robot is ook erg leuk voor leerlingen in het po. In feite geven de leerlingen jou een flinke stapel huiswerk mee naar huis; neem alle antwoorden goed door en vraag er geregeld tijdens de lessen in het nieuwe schooljaar op door. Deze persoonlijke betrokkenheid versterkt het vertrouwen en de motivatie van leerlingen.

Waarheid of leugen?

Ook Kidsweek zette heel wat leuke kennismakingspelletjes voor de eerste schoolweek op een rij. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze? ‘Iedereen in de klas schrijft drie beweringen over zichzelf op een briefje. Twee beweringen die waar zijn en één leugen. Daarna leest de leerling het briefje voor. De rest van de klas gaat stemmen op de bewering waarvan zij denken dat niet klopt. Óf: elke leerling schrijft de bewering voor zichzelf op waarvan hij of zij denkt die onjuist is. De leerling met de meeste goede antwoorden wint een leuke prijs!’

Focus op de samenwerking

Aan het begin van het schooljaar zet je de toon voor de rest van het jaar, ook als aankomt op samenwerken. Door gedurende de dag meerdere malen gebruik te maken van 5-minuten werkvormen, stimuleer je de onderlinge kennismaking en samenwerking in de klas. Van ‘5 minuten tussendoor’ tot specifieke thema’s als ‘coöperatief’, ‘taal’ en ‘rekenen’. Je leest er meer over op Onderwijsmaakjesamen.nl. Aanrader: download ook de voorbeelden per uitgave.

Verder lezen op OVM

Eerder verscheen op OVM het soortgelijke artikel Een goed begin: 3 lesideeën om elkaar beter te leren kennen.

En stressvrij het nieuwe schooljaar in? Ook daarvoor hebben we de nodige tips op een rijtje gezet. En nu we toch bezig zijn: heb je al stilgestaan bij de inrichting van het klaslokaal? Een goede indeling doet immers wonderen. Je leest er meer over in het artikel Een goed begin: de inrichting van het klaslokaal.

Hoe pak jij de kennismaking aan het begin van het schooljaar aan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Praten over racisme: bereid je voor en start rustig

Ik had afgelopen schooljaar een keer een les voorbereid om te praten over racisme. Het onderwerp was in deze groep al eerder zijdelings voorbij...