Home » Een goed begin: de inrichting van het klaslokaal

Een goed begin: de inrichting van het klaslokaal


Deze zomervakantie publiceert Onderwijs van Morgen iedere week een artikel in de serie ‘Een goed begin’: een reeks artikelen boordevol links, updates en relevante informatie over zaken waar u als docent uw voordeel mee kunt doen. Deze derde editie gaat over de inrichting van het klaslokaal. Bent u daar als docent bewust mee bezig?

Interview: Tear down this wall! A new architecture for Blended Learning success
Om de voordelen van blended learning te maximaliseren moeten we niet alleen nadenken over de architectuur van het systeem, maar ook over de (fysieke) architectuur van de school zelf. Althans, zo betoogt Michael B. Horn, oprichter van het Clayton Christensen Institute en auteur van het onderwijsboek Blended. Volgens hem moeten meer ontwerpers en architecten, met het oog op de toekomst van het onderwijs, nadenken over interieurarchitectuur. In een blog op Edsurge doet Horn vast een aanzet, waar hij in een Q&A met gerenommeerd architect Larry Kearns (Wheeler Kearns Architects) ingaat op de uitdagingen met betrekking tot deze challenge. Een must read voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp.

Teaching Channel: video’s over klasinrichting
Op Teaching Channel staat een aantal video’s over klasinrichting en het creëren van een positieve en veilige sfeer in het klaslokaal. ‘Adding colour to the classroom’ en ‘Creating a comfortable classroom environment’ zijn de moeite waard om eens te bekijken. Daarnaast organiseerde Teaching Channel vorig jaar de fotowedstrijd ‘Show off your classroom!’. De wedstrijd is helaas al afgelopen, maar de winnende foto’s zijn hier te bekijken. Goed voor de inspiratie.

Interview: The past, present and future of school design
The past, present and future of school design’ is het tweede deel van het tweedelige interview van Michael B. Horn met Larry Kearns, architect bij Wheeler Kearns Architects. Zoals de titel al verraad, verkennen beide heren het verleden, het heden en de toekomst van de in- en exterieurarchitectuur van scholen. ‘In de toekomst zullen scholen niet alleen maar vrijstaande gebouwen zijn. Ze zullen worden geïntegreerd in de gemeenschap. Het worden gebouwen die meerdere doelen dienen, met hetzelfde aanzien als de indrukwekkende overheidsgebouwen die we nu kennen’, aldus Kearns in het artikel op Edsurge. Lees hier verder.

Classroom Desk Arrangement
Heeft u het komende schooljaar te maken met grotere klassen? Of hebben u en uw leerlingen geluk en worden de klassen iets kleiner? Ach, eigenlijk is Classroom Desk Arrangement voor iedere leraar. Op deze website kunt u inspiratie opdoen voor uw klaslokaal. Of ja, voor de opstelling van de tafels dan. En al is de site enigszins gedateerd, de opstellingen (gerangschikt op basis van groepsgrootte) zorgen voor een frisse blik op de indeling het klaslokaal. Iedere opstelling is voorzien van een kleine beschrijving. Wat dacht u van de Maze, de Jellyfish of de Cursor?

Classroom Architect en Class Set-up Tool
De website Classroom Architect gaat een stap verder dan bovenstaande site. Hier kunt u namelijk een plattegrond maken van uw klaslokaal. Voer de afmetingen in van het lokaal en begin te slepen en sjouwen met allerlei meubels: kasten, bureaus, stoelen, planten, kleden en noem maar op. Zo kunt u al in de vakantie aan de slag met de inrichting voor het komende schooljaar. De Class Set-up Tool van Scolastic is vergelijkbaar, met het verschil dat u uw leerlingen in deze tool meteen een plaatsje kunt geven met de seating chart.

Blog: How to decorate a high school classroom?
In de blog ‘How to decorate a high school classroom?’ komen acht tips aan bod met betrekking tot het decoreren van uw klaslokaal. Een sfeer creëren die aansluit bij leerlingen in het voortgezet onderwijs, is namelijk niet de makkelijkste opgave. Sommige tips, zoals het ophangen van filmposters, liggen nogal voor de hand. Maar er staan ook suggesties in het artikel die het overwegen waard zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een heldenhoek waar u foto’s, quotes en ander materiaal ophangt van bekende helden waar uw leerlingen naar kunnen opkijken? Of misschien is het iets om de tafelopstelling geregeld te veranderen? Dat zorgt voor een frisse wind in het klaslokaal en u geeft uw leerlingen tevens iets om naar uit te kijken. Lees hier verder.

Is uw school of bent u als docent bewust bezig met de inrichting van het klaslokaal? In hoeverre draagt dat bij aan het leerproces van uw leerlingen en de sfeer in de klas? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.