Home » Een goed begin: stressvrij het nieuwe schooljaar in

Een goed begin: stressvrij het nieuwe schooljaar in

De redactie van Onderwijs van Morgen publiceert deze zomer iedere week een nieuw artikel in de rubriek ‘Een goed begin’. Hierin vindt u tips en suggesties op allerlei vlakken, waarmee u goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar begint. In dit eerste artikel vier tips en tricks voor een stressvrije start van het nieuwe schooljaar.

Maak gebruik van templates

Een aantrekkelijke, digitale presentatie maken is een tijdrovende klus. Want al heeft u het verhaal inhoudelijk op een rij, visueel moet er altijd nog heel wat gebeuren. Het kost nou eenmaal tijd om er iets moois van te maken. Gebruik uw tijd deze zomervakantie daarom goed en selecteer op een druilerige middag alvast templates die u het hele schooljaar kunt gebruiken.

Op Trendmatcher.nl kwamen we een artikel tegen over Slides Carnival: een website met gratis templates voor Google Slides en/of PowerPoint. Trendmatcher Willem Karssenberg: “De templates bestaan allemaal uit een presentatie met meerdere pagina’s, die je verschillende mogelijkheden geven of op ideeën brengen. Heel mooi vind ik de laatste slide met een prachtige verzameling schaalbar transparante vormen. Dit betekent dat je de grootte kunt veranderen zonder kwaliteitsverlies en dat je de lijndikte en kleur kunt aanpassen.”

Creëer een PLN

Wilt u graag een online leernetwerk, maar komt het er door alle drukte steeds niet van? Maak dan gebruik van de zomervakantie om in alle rust uw Personal Learning Network (PLN) op te bouwen. Dit is een informeel netwerk waarbinnen je van elkaar leert en relevante informatie en (vak-)kennis met elkaar deelt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van Twitter. Nadat u een account heeft aangemaakt, kunt u hashtags zoeken én volgen die aansluiten bij uw vak en professionele interessegebied(en). Of denkt u eens aan Google+. Er zijn inmiddels heel wat Nederlandse én internationale groepen die relevant zijn voor docenten in het vo. Lees in dit eerder op OVM verschenen artikel alles over de meerwaarde van Google+ voor uw persoonlijke leernetwerk.

Maak digitale administratie op orde

Administratie is nooit leuk, maar het wordt wellicht wel iets minder vervelend als u uw papieren bij voorbaat al helemaal op orde heeft. En bij voorkeur ook nog eens digitaal: op een plek waar u altijd en met iedere device toegang tot heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Google Forms. Hiermee wordt het verzamelen en ordenen van informatie – bijvoorbeeld van leerlingen en/of ouders – een peulenschil.  U kunt er korte en lange vragenlijsten mee maken (met open en/of meerkeuzevragen), maar ook quizzen, afvinklijsten en formulieren om allerhande data te verzamelen. Denk ook vast na over een formulier waarmee u de prestaties van uw leerlingen kunt evalueren. Het mooie aan Google Docs is namelijk dat alle data (automatisch) kunnen worden geïmporteerd in een Google Spreadsheet, waardoor u in één oogopslag ziet wie wat hoe heeft gedaan.

Al deze mogelijkheden vindt u ook in Google Classroom: de elektronische, cloud-based leeromgeving van Google. Hierin komen diensten als Drive, Docs, Gmail en Google Forms samen binnen één overzichtelijk dashboard. Lees verder over de mogelijkheden van Google Classroom in dit eerder op OVM verschenen artikel.

Maar vooral…

Het is een goed streven om goed voorbereid en zonder enige stress aan het nieuwe schooljaar te beginnen. Daarom is het ook niet verkeerd om in de zomervakantie alvast het een en ander te doen. Al blijft het natuurlijk boven alles belangrijk om eens écht vakantie te vieren. Rust, pauze, tijd om op te laden en te genieten van familie en vrienden. Dat is volgens de redactie van OVM hét ingrediënt voor een stressvrij begin van het nieuwe schooljaar. Wij wensen u dan ook heerlijke zomervakantie toe!

Wat is uw gouden tip om stressvrij aan het nieuwe schooljaar te beginnen? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

 

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.