Home » Podcasts voor het onderwijs: 10 tips

Podcasts voor het onderwijs: 10 tips

Kom jij er door de werkdruk ook niet altijd aan toe om jezelf bij te scholen en vakliteratuur te lezen, maar wil je wel op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs? Dan zijn podcasts ideaal voor jou! Wat is er nou makkelijker dan op de bank, tijdens het strijken of tijdens een wandeling nieuwe feitjes en tips en tricks over het onderwijs te vergaren? Wij hebben tien interessante podcasts voor jou op een rij gezet.

Dit artikel is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen.

1. De Grote Vriendelijke Podcast

In De Grote Vriendelijke Podcast word je meegenomen in de wereld van kinderboeken. Recente boeken worden besproken en tal van leestips worden gegeven. Elke aflevering is er iemand te gast, variërend van schrijver tot illustrator tot vertaler. Het is de eerste Nederlandse podcast over jeugdliteratuur en winnaar van de Dutch Podcast Awards 2020 in de categorie Cultuur & Muziek.

2. Krachtige Leraar

De podcast Krachtige Leraar maakt van jou een superheld. In deze podcast zit jij als docent in de schoolbanken. Je krijgt adviezen van een gastspreker die je direct in je eigen lessen kunt toepassen. In deze podcast wordt er een link gelegd tussen theorie en de onderwijspraktijk.

3. Flip the system

René Kneyber gaat in de podcast Flip the System in gesprek met diverse gasten over onderwijsbeleid en de professionalisering van leraren. René nodigt in zijn afleveringen een auteur uit om over zijn/haar reeds verschenen boek te spreken. In deze podcast wordt het onderwijs van allerlei kanten belicht en hij zet je aan tot denken.

4. Onderwijs Vandaag

Peter Heerschop en Marcel van Herpen nemen je mee in de podcast Onderwijs Vandaag in het onderwijs van vandaag. Ze spreken met experts, de kinderen dus, maar ook met docenten en andere gasten. Samen schetsen zij de huidige staat van het onderwijs. De wereld verandert, het onderwijs ook?

5. Dit gaat van jullie eigen tijd af!

Waarom werd je in vredesnaam docent? Goede feedback is geen advies! Hoe zet je een puber aan? En nog veel meer onderwerpen worden door Academy4Learning belicht om docenten wegwijs te maken in het onderwijskundige bos. Relevante thema’s voor docenten worden uitgewerkt en in kleine stapjes toegelicht.

6. Buiten de krijtlijnen

Rinke Vanhoeck interviewt verschillende onderwijsexperts en heeft het over alles dat ook maar iets met onderwijs te maken heeft. Door echte praktijkervaringen te gebruiken zal Rinke jou in deze podcast informeren, inspireren en motiveren.

7. Tjipcast

Wekelijks gaat Tjip de Jong in zijn podcast Tjipcast in gesprek met inspirerende gasten om vragen uit onze leef- en werkpraktijk te beantwoorden. In zijn podcast belicht hij nieuwe onderwijsperspectieven. Tjip heeft al meer dan honderd afleveringen gemaakt. Genoeg keuze dus voor jou om relevante onderwerpen uit te kiezen.

8. De vier sleutels voor een effectieve les

Deze podcast is informatief, praktisch, inhoudelijk sterk en kritisch. Onderwijskundige Theo Wildeboer gaat in gesprek met interessante gasten over zijn of haar expertise. Ze geven tips en inzichten voor een krachtige les en koppelen dit aan de vier sleutels voor een effectieve les. Een podcast die je elke keer weer inspireert.

9. Het mysterie van de goede leraar

In negen afleveringen gaat Marcel van Herpen in deze podcast met jou op zoek naar de kracht van een goede leraar. Wat maakt een leerkracht goed? Wat doet hij? Hoe doet hij dat en wanneer? We zullen het nooit precies weten, het is voor iedereen anders. Maar de kanten van het vak die Marcel belicht laten zien waar het in de kern om gaat.

10. What if Education…

In deze Engelstalige podcast worden studenten, docenten en experts uitgedaagd om over het onderwijs van de toekomst na te denken. Kunnen we het onderwijs veranderen? Moeten we dat eigenlijk wel willen? In deze podcast worden controversiële onderwerpen besproken en je wordt aan het denken gezet over je eigen onderwijs over tien jaar.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.