Home » Ga voor een groenere klas: 11 tips

Ga voor een groenere klas: 11 tips

Het is weer lente! De wereld wordt steeds een beetje groener en de plantjes gaan weer groeien. Hoog tijd dus om de klas ook groener te maken! Lees hier hoe je je klaslokaal én de vingers van je kinderen een stuk groener kunt maken.

1          Easy peasy plantjes

Geen groene vingers? Maakt niets uit. Het is helemaal niet moeilijk om planten in de klas te verzorgen. Er is namelijk een zeer makkelijk te verzorgen plantensoort: de cactus! Bij winkels als Dille & Kamille en de HEMA heb je ze in allerlei soorten en maten, en voor een zacht prijsje. Ze staan leuk in het lokaal en deze planten hebben weinig water nodig. Bonuspuntje voor de cactus: kinderen leren snel dat aanraken consequenties heeft.

 

2          Luchtzuiverende planten

Niet alleen zorgen planten voor een leuke sfeer in het lokaal, maar er bestaat ook een aantal planten die tegelijkertijd de lucht zuiveren. Hoe fijn is dat in een lokaal met zo’n dertig in- en uitademende wezens? Neem bijvoorbeeld de lepelplant (Spathiphyllum), die ook nog eens heel makkelijk te verzorgen is. Hij geeft het namelijk meteen aan als hij verzorging nodig heeft en heeft maar eens per week water nodig. O ja, je kunt deze plant niet verdrinken met te veel water. Ideaal!

 

3         Vetplanten

Vetplanten zijn er in allerlei soorten en maten. Het leuke aan deze plant is dat hij gemakkelijk te vermeerderen is zodra hij een beetje gegroeid is. Neem bijvoorbeeld een pannenkoekenplant, waarvan je makkelijk meer plantjes kunt maken met wat stekjes. Gelijk een leuk project voor de kinderen.

 

4          Ecosysteem

Zie je het toch niet zo zitten om echte planten in de klas te zetten, bang dat ze het niet zullen overleven? Neem dan een zelfvoorzienende plant: een ecosysteem in een pot. Je hoeft geen water te geven, dus makkelijker kan het niet. En als je toch nog wel zin hebt om wat meer moeite te doen, maak dan met de kinderen zelf een mini-ecosysteem.

 

5          Groente en fruit

Wanneer de kinderen als gezonde snack bijvoorbeeld paprika mee naar school hebben, kun je de zaadjes ervan opvangen, drogen en planten. Ook kun je de kinderen de pit van een avocado of de pitjes van een peper laten meenemen naar school, om daar een plantje uit te laten groeien. Er echt vruchten van krijgen is dan niet het doel, maar het natuurlijk fantastisch als zo’n klein zaadje een prachtige plant wordt.

 

6         Bewezen effecten

Uit onderzoek blijkt dat een plantenwand in het klaslokaal een positief effect heeft op het zelfbeeld en op de concentratie van de kinderen. Ook andere studies naar planten in de klas laten zien dat leerlingen in klaslokalen met planten beter presteerden op tests voor creatief en probleemoplossend gedrag. Een Australische studie laat zelfs significante verbeteringen zien op de taal- en rekenvaardigheid. Misschien gaat dit niet voor iedere leerling op, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

 

7         Geluidsdemper

Een iets minder bekend weetje over planten, maar niet minder waar: planten zijn geluidsdempend! Ideaal in een klaslokaal met doorgaans veel lawaai. Wel moet je dan meer dan één plant in huis halen, anders zet het niet zoveel zoden aan de dijk.

 

8          Goed voor de mentale gezondheid

Planten stralen rust uit, waardoor de kinderen ook meer ontspannen. Planten kunnen je ook positiever laten voelen en je hoofd leegmaken. Waar wacht je nog op?

 

9          Vakantie

Verwacht je dat je planten in de klas de vakantieperiodes niet zullen overleven? Daar kun je een stokje voor steken! Het oude systeem van elke vakantie een leerling een plant mee naar huis geven, werkt natuurlijk. Maar hoe vaak komen ze niet met een splinternieuw gekochte plant terug? Er bestaan tegenwoordig druppelsystemen die je plant voor langere tijd van water kunnen voorzien. Dat is dus ook geen excuus meer.

10        Into the wild

Ga met de kinderen een middagje naar buiten en laat ze stekjes van plantjes verzamelen. Vervolgens doen ze die in de klas in potjes. Het is dan handig om een zak potgrond in te slaan. Potten kun je de kinderen zelf van thuis laten meenemen. Denk aan potten van de pindakaas, chocopasta, pastasaus, olijven, zongedroogde tomaten of pesto. Lekker duurzaam! Je vraagt ze natuurlijk wel de potten van tevoren goed schoon te maken.

11       Verantwoordelijkheidsgevoel

Met het verzorgen van planten met de hele klas creëer je een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Samen moeten jullie er namelijk voor zorgen dat de planten blijven leven. Zo leren de kinderen al vroeg hoe het is om te zorgen voor iets levends. Als leerkracht leer je hierdoor tegelijkertijd veel over je leerlingen. Win-win dus.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Een jongen die boeken uit een boekenkast pakt

Boekentips september 2023

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.