Home » The Travelling Teacher: Dubai

The Travelling Teacher: Dubai

The Travelling Teacher is in de Verenigde Arabische Emiraten aangekomen! Tim reist de wereld rond en bezoekt scholen in verschillende landen. Hij kijkt mee, geeft les en zoekt vooral contact met lokale docenten. Na zijn schoolbezoeken in Schotland, Engeland, Denemarken en Finland is hij aangekomen in Dubai.

Onderwijs van Morgen is nieuwsgierig naar zijn ervaringen, verhalen en ontdekkingen. We delen graag zijn avonturen en volgen Tim op de voet. Wil je niets missen of heb je een tip voor Tim? Kijk dan vooral op www.timthetravellingteacher.com

Diversiteit in het onderwijs

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn zo divers en multicultureel, omdat er zoveel gastarbeiders en hun gezinnen daar wonen. Dit is helemaal terug te zien in het scholensysteem. De VAE telt zo’n 511 internationale scholen; Britse, Indiase, Amerikaanse, Iraanse, Franse, Filipijnse, Pakistaanse, Duitse, Zwitserse, Russische, Japanse, Chinese en Canadese. Dat is 40% van alle scholen in de VAE. Dit zijn allemaal privé scholen en dat betekent ook dat het schoolgeld voor deze scholen hoog ligt. Docenten vanuit alle landen worden naar de VAE in gevlogen om het onderwijs weg te zetten wat ook bekend is vanuit hun eigen land. Het gemiddelde salaris van een docent op de internationale scholen varieert, maar volgens één van de Franse docenten, verdienen zij ongeveer 18000 Dirhams per maand. Dat is ongeveer 4000 euro. Owja…. belastingvrij.
Op de meeste lagere internationale scholen wordt basis Arabisch aangeboden, wat natuurlijk super is voor de integratie van deze ‘gasten’.

Openbare scholen

De openbare scholen (dit vind ik vooral heel interessant) worden allemaal vanuit de staat gefinancierd. Het curriculum is vooral gebaseerd op geloof, lokale tradities, en culturele identiteit. Zo bidden de kinderen bijvoorbeeld 5 keer per dag en leren zij alles over de Koran. Sommige openbare scholen zijn zelfs all boys or all girls schools. Dit ben ik overigens ook in de UK tegen gekomen.

Kwaliteit van het onderwijs

De scholen worden beoordeeld vanuit een hoog opgeleide onderwijs commissie; ADEC. De ranking van de ADEC voor openbare scholen ziet er als volgt uit: outstanding – very good – acceptable – weak – very weak. In 2015 scoorde de meeste scholen acceptable, dus het niveau is laag. Dit vonden de Sjeiks overigens niet zo acceptable. Sinds dat moment zijn er in verschillende openbare scholen Smart Classes door de grote bazen geïntroduceerd. Dit zijn klassen waar vooral veel gebruik wordt gemaakt van devices en technologie. Daar zijn allerlei top coaches op deze pilots geplaatst door de overheid. Een andere initiatief is knowlegde village. Dit is een plek waar allerlei universiteiten en onderwijs bedrijven bij elkaar komen op het onderwijs in de VAE een duwtje in de rug te geven. De sfeer hier is fantastisch, maar ik miste wel de lokale mensen.
De Sjeiks hebben ook bepaald dat er veel meer Engels gesproken moest worden op hun scholen. Zo zijn er nu ook openbare scholen waar Engels de voertaal is. Helaas heb ik geen openbare scholen kunnen bezoeken. Daar zijn de regels over gastdocenten zeer streng en bovendien had ik het gevoel dat de scholen mijn project niet helemaal begrepen. Met pijn en moeite mocht ik een foto maken van de buitenkant van één van de scholen; Al Ahmadiya school situated in the Creek. Zie foto’s op de website van Tim.

The Travelling Teacher: nieuwe uitdagingen

Mijn volgende bestemming is Zuid Afrika. Hier ga ik 4 weken werken voor de stichting Ready4life in The windy city; Port Elizabeth. Eindelijk weer wat actie en eindelijk weer lesgeven! I’ve been looking forward to this one… Daarnaast heb ik nieuwe uitnodigingen ontvangen uit Amerika, Costa Rica en India. What an honour!

Heb jij een vraag aan Tim of weet je een interessante bestemming? Geef je reactie dan via onderstaand formulier of kijk op de website van Tim.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.