Home » Talent Docent Trofee voor docent Pleuni Hooft van Huysduynen

Talent Docent Trofee voor docent Pleuni Hooft van Huysduynen

Pleuni Hooft van Huysduynen (31), docent Nederlands aan Het Baken in Almere, heeft begin februari de Talent Docent Trofee 2014 gewonnen. Hooft van Huysduynen won deze prijs voor haar ideeën over vernieuwing en verbetering van opdrachten bij het onderdeel tekstbegrip. Met de Talent Docent Trofee zet Malmberg talentvolle en initiatiefrijke docenten Nederlands in het zonnetje.

Winst te behalen
Tekstbegrip wordt bij het vak Nederlands veel geoefend aan de hand van teksten met zowel open- als meerkeuzevragen. Hoewel de waarde van opdrachten over leerstrategieën door onderzoek bewezen is, merken veel docenten dat leerlingen soms meer bezig zijn met het zoeken naar antwoorden dan met tekstbegrip. “Het is niet zo uitdagend om met leerlingen een wat oudere tekst uit een boek te lezen om vervolgens op zoek te gaan naar antwoorden op de bij die tekst gestelde vragen. Als oefenopdracht is dat prima, maar ik denk dat er op dit vlak veel winst te behalen valt.”

Vraag het de schrijver
Om die reden ontwikkelde Hooft van Huysduynen – naast docent Nederlands ook pas afgestudeerd als onderwijskundige – tijdens haar stage bij SLO een aantal motiverende en adequate opdrachten. Een van die opdrachten is Vraag het de schrijver, waarbij leerlingen na iedere alinea niet alleen vragen krijgen over de inhoud, maar ook over de vorm van de tekst. “Zo gaan leerlingen dieper in op de betekenis en het doel van een tekst. Ze worden echt aan het denken gezet. Wat bedoelt die schrijver nou?” Op dit moment is de lessenserie nog niet beschikbaar. Samen met SLO bekijkt Hooft van Huysduynen hoe ze de opdrachten beschikbaar kan maken voor een groter publiek.

Meer dan alleen lesgeven
Het ontwikkelen van de opdrachten en de positieve reacties van andere docenten motiveert Hooft van Huysduynen om er meer mee te gaan doen. “Maar wat precies, dat weet ik nog niet. Ik ben Onderwijskunde gaan studeren om meer met het vak Nederlands te kunnen dan alleen lesgeven. Zo vond ik het erg inspirerend om als spreker aanwezig te zijn op de Talent Docentenmiddag. En op dit moment schrijf ik een artikel voor Levende Talen. Op die manier ontdek ik voor mezelf wat de mogelijkheden zijn maar ook wat de behoeftes van andere docenten zijn.”

Vernieuwingsgezindheid
Hooft van Huysduynen nam de Talent Docent Trofee in ontvangst op de Talent Docentenmiddag van Malmberg. Erika Welgraven, Uitgever Nederlands bij Malmberg, bewondert de vernieuwingsgezindheid van de winnaar. “Ze heeft passie voor het vak, is vernieuwend en ontzettend enthousiast. Met haar nieuwe werkvormen pakt ze echt het probleem aan in plaats van het alleen maar te identificeren. Het zijn direct toepasbare werkvormen, die heel effectief en aansprekend zijn voor leerlingen.” De Talent Docent Trofee wordt jaarlijks uitgereikt aan docenten die het vak Nederlands aantrekkelijk, effectief en zinvol maken.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.