Een initiatief van Malmberg

Zo sluit je het schooljaar goed af

schooljaar

De zomervakantie staat voor de deur en daarmee komt er een einde aan het schooljaar. De meeste leerlingen én docenten kunnen niet wachten om er een paar weken tussenuit te gaan, maar vergeet niet om ook stil te staan bij het jaar dat jullie met elkaar deelden. Hoe je dat kunt doen? Onderwijs van Morgen tipt 3 lesideeën voor een goede afsluiting van het schooljaar. 

Dit artikel is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen

Top 10

Laat leerlingen een lijst samenstellen van de tien belangrijkste dingen die ze het afgelopen schooljaar bij jou in de les hebben geleerd. Op die manier staan leerlingen nog eens stil bij wat ze allemaal hebben gedaan. Daarnaast krijgt jij als docent inzicht in de activiteiten en/of onderwerpen die een blijvende indruk hebben achtergelaten. Waardevolle informatie, waar je het komende schooljaar ook echt iets aan hebt. Vergeet ook niet de lijstjes klassikaal te delen, en maak zelf ook eens een lijstje van wat je van je leerlingen heeft geleerd.

Enquête

Maak aan het einde van het schooljaar een (digitale) enquête voor leerlingen. Hierin kunt je van alles vragen: bijvoorbeeld wat leerlingen leuk vinden aan jouw vak en wat juist niet. Maar je kunt ook vragen hoe leerlingen jouw manier van lesgeven hebben ervaren en wat ze graag vaker zouden willen zien en/of ervaren. Waar je ook voor gaat: vergeet vooral niet te vragen naar hun mooiste herinneren aan het afgelopen schooljaar. Daar kun je het desgewenst dan nog eens over hebben, om zo met een fijn gevoel de laatste les af te sluiten.

#Hashtag

Loop klassikaal de hoofdstukken van het afgelopen schooljaar nog een beknopt door. Laat leerlingen vervolgens bij ieder hoofdstuk een hashtag of symbool creëren, wat staat voor hoe ze dat onderdeel hebben ervaren. Schuif vervolgens alle tafels en stoelen aan de kant, zet een leuk nummer op en laat leerlingen door het lokaal heen lopen en dansen. Telkens als de muziek stopt ‘bevriezen’ ze en leggen ze aan de dichtstbijzijnde medeleerling de betekenis van hun eigen symbool of hashtag uit. Dat is pas actief reflecteren! En jij doet zelf toch zeker ook wel mee?

Met welke activiteit(en) sluit je het schooljaar graag af? Deel jouw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier. 

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

3 Responses

  1. Op een creatieve manier ga je een video boodschap presenteren. Je mag vloggen, presenteren, pitchen iets wat bij jou past.

    Hierbij laat je zien wat jou heeft gevormd tot de student, die je op dit moment bent. Je laat de ontwikkelingen zien die je doorgemaakt hebt tijdens je opleiding en buiten de opleiding. Zoals stages, cursussen en andere vak gerelateerde bezigheden. Daarbij reflecteer je op de coronatijd, wat heeft jou gemotiveerd en verwerk hierin ook je toekomstvisie: wat zijn jouw ambities en doelen en waar denk je over een paar jaar te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.