Een initiatief van Malmberg

Voorkom de beruchte leesdip tijdens de zomervakantie

Heerlijk, de zomervakantie komt eraan! Lekker buiten spelen en misschien kunnen de leerlingen zelfs weer op vakantie. Maar veel kinderen ervaren een terugval in het lezen na zo’n lange vakantie. Daarom hebben we de beste tips verzameld om ook in de zomer lekker te blijven lezen.

Dit artikel verscheen eerder op Onderwijs van Morgen.

Groep 3: Whitepaper Zomerlezen – de zomerdip voorbij

Om het leesniveau op peil te houden, moeten kinderen veel blijven lezen. In de whitepaper ‘Zomerlezen, de zomerdip voorbij’ lees je hoe je de intrinsieke motivatie kunt stimuleren en krijg je goede leessuggesties.

Groep 4-8: Lezen is reizen in je hoofd

Lezen is reizen in je hoofd. Dus stimuleer de kinderen om tijdens de zomervakantie al lezend ‘op reis’ te gaan. De lijst met in 2020 verschenen kinderboeken kan helpen bij het kiezen van het juiste boek. Ook is een voorbeeldbrief voor ouders toegevoegd, met nog meer leesbevorderende tips. De leestips zijn gemaakt bij de methodes Karakter, Station Zuid, Grip op lezen en Leeslink,  maar zijn ook los daarvan bruikbaar.

Groep 7-8: Zomerse leestips

De kinderen maken zelf een recensie van hun lievelingsboek. Bundel hun recensies en je hebt voor ieder kind een mooie en geliefde leeslijst voor de zomer. Deze lessuggestie is gemaakt bij Staal en Taal actief, maar is ook los van deze methodes bruikbaar.

Lekker lezen-tips van Praxisbulletin

Praxisbulletin geeft elke maand een boekentip voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw. De leestips voor juni:

  • Bette Westera en Naomi Tieman, ‘Toen rups een vlinder werd’ (illustrator: Djenné Fila)
  • Janneke Schotveld, ‘Zepie’ (illustrator: Georgien Overwater)
  • Enne Koens, ‘Vanaf hier kun je de hele wereld zien’ (illustrator: Maartje Kuiper)

 

Vergeet ook niet om jezelf te verwennen met een goed boek

Zak lekker onderuit in een hangmat ergens ver weg of in je eigen tuin met een ontspannend boek. Wil je het toch liever combineren met iets voor je werk, bekijk dan de leestips voor leerkrachten. Elke maand bespreekt Praxisbulletin een boek voor leerkrachten in het basisonderwijs.

Meer tips?

Lees ook het artikel Tip: 5x lezen tijdens de zomervakantie.

Wat doe jij om je leerlingen aan het lezen te houden in de zomer? Laat het ons weten.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.