Een initiatief van Malmberg

4x zo sta je gelukkiger voor de klas

Werkgeluk: 4x zo sta je gelukkiger voor de klas

Goed onderwijs: we hebben het er maar druk mee met zijn allen. Soms zelfs zo druk, dat je vergeet je eigen geluk op nummer één te zetten. Zonde, want een gemotiveerde en gelukkige leraar is essentieel voor goed onderwijs. Stap jij weleens met het verkeerde been uit bed? Probeer een van deze tips en je staat voordat je het weet weer stralend voor de klas.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Onderwijs van Morgen. Ga je 2021 in met nieuwe voornemens? Misschien kun je deze tips gebruiken.

1. Don’t worry, be happy

Zorg ervoor dat je eerste gedachte ’s ochtends vroeg een vrolijke is. Bedenk bijvoorbeeld iedere ochtend tijdens het tandenpoetsen waar je die werkdag nou écht zin in hebt. Of wat er de vorige werkdag echt goed ging. Wat meer hulp nodig? Draai onderweg naar je werk opbeurende, positieve muziek. Probeer de neiging om keihard mee te zingen dan maar eens te onderdrukken.

2. Snap out of it!

Betrap je jezelf op een negatieve mindset of negatieve gedachten omtrent een specifiek onderwerp? Ga dan eens aan de slag met de ‘snap out of it’ meditatie. Ga zo te werk: draai een (haar)elastiekje of elastisch bandje om je pols. Wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachtestroom, trek je aan het elastische bandje om jezelf tot de orde te roepen. Oftewel: snap out of it!

3. Maak even een zijstapje

Probeer wanneer de stress toeslaat de boel de boel te laten. Hoe je dat doen? Ga even offline, laat je verantwoordelijkheden voor wat ze zijn en ga iets doen waar je intrinsiek zin in hebt en blij van wordt. Doe je ogen bijvoorbeeld even dicht en droom tien minuten weg naar je favoriete vakantiebestemming, koop een pak vouwblaadjes en bekwaam jezelf in de origamikunst. Je kunt het zo gek niet bedenken, zo lang jij en je gemoedstrust maar centraal staan.

4. Goed slapen

Slaap is essentieel voor een optimale gezondheid. Eenmaal in slaap krijgen de indrukken van de dag een plek en bereiden we ons mentaal en emotioneel voor op de volgende dag. Wie niet goed slaapt, berooft zichzelf van zijn of haar geluk. Maar hier – ongeacht je situatie – dus altijd een prioriteit van. Heb je er moeite mee? Browse dan eens door de vele slaapmeditaties op Spotify.

Wat doe jij om optimaal en gelukkig voor de klas te (blijven) staan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Welkom! Hier kan je discussiëren over het onderwijsnieuws, tips uitwisselen, vragen stellen en inhoudelijk bijdragen aan artikelen. Reacties die niet in overeenstemming zijn met onze richtlijnen worden geweigerd. Het kan even duren voordat jouw reactie zichtbaar is.

One Response

  1. Het is een onbewust proces waardoor je dit krijgt en dat is niet zo makkelijk op te lossen als hier staat. Dat zou mooi zijn maar helaas, alleen positief denken is niet de oplossing.Het onbewuste Systeem leren aan alle leerkrachten in het onderwijs en de gezondheidszorg dan gaat er preventief iets veranderen. Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerd

Advertentie

Volg OvM

0 K
volgers
0 K
volgers
0 K
likes
0 K
volgers

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Onderwijs van Morgen. Dan houden we je maandelijks op de hoogte van onderwijs ontwikkelingen, trends en tips.