Onderzoek: top 5 kwaliteiten van effectieve docenten

Effectieve docenten bouwen een vertrouwensband op met hun leerlingen en staan met aanstekelijk enthousiasme voor de klas. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van Pearson in 23 landen onder leerlingen tussen de 15 en 19 jaar oud. In dit artikel zetten we de 5 meest genoemde kwaliteiten voor je op een rij.

1. Relatie opbouwen

De door leerlingen meest genoemde eigenschap van effectieve docenten, is dat ze in staat zijn om een relatie met hun leerlingen aan te gaan. Leerlingen willen dat hun docent er voor ze is en dat  hij een luisterend oor biedt als er problemen zijn. Deze door leerlingen geformuleerde kwaliteit komt overeen met de literatuur, waaruit blijkt dat een vertrouwensband met leerlingen bijdraagt aan een veilige, positieve en productieve leeromgeving.

2. Persoonlijkheid

Daarnaast is het volgens leerlingen minstens zo belangrijk dat hun docent een geduldige, zorgzame en vriendelijke persoonlijkheid heeft. Docenten moeten oog hebben voor de verschillen tussen leerlingen en daar op een sensitieve en medelevende manier mee omgaan. Deze kwaliteit komt eveneens naar voren in de literatuur: bovengenoemde persoonskenmerken zijn sterk gerelateerd aan het leerproces en de algehele ontwikkeling van leerlingen.

3. Kennis van leren

Met betrekking tot het leerproces beschikken effectieve docenten volgens leerlingen over voldoende kennis van de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen. Zij willen dat hun docent begrijpt hoe ze leren en dat ze dat niet allemaal op hetzelfde tempo doen. Ook vinden leerlingen dat hun docent oog moet hebben voor hun individuele behoeften en wensen. De instructie moet daar volgens hen dan ook op worden afgestemd.

4. Liefde voor het vak

Een effectieve docent heeft liefde voor het vak en zet zich op alle mogelijke manieren in voor het succes van zijn leerlingen. Volgens leerlingen blijkt die liefde onder meer uit aanstekelijk enthousiasme over de vakinhoud en de geestdrift waarmee hun docent voor de klas staat en zijn leerlingen ondersteunt. Volgens leerlingen moet hun docent, ongeacht de omstandigheden, altijd bereid zijn om tijd voor hen vrij te maken en hen te helpen.

5. Motiveren

Tot slot vinden leerlingen het belangrijk dat hun docent hen motiveert om te leren en te slagen: zowel binnen als buiten de muren van de school. Volgens leerlingen doen effectieve docenten dit onder meer door de vakinhoud af te stemmen op hun belevingswereld en hen duidelijk te maken wat ze er precies aan hebben. Nogmaals: binnen én buiten de muren van de school..!

Verder lezen?
Pearson vroeg niet alleen leerlingen, maar ook docenten, ouders, schoolleiders en beleidsmakers in 23 landen naar wat een docent volgens hen effectief maakt. Aan het onderzoek werkten in totaal ruim 13.000 stakeholders mee. In lijn met bovengenoemde resultaten, kwam bij iedere onderzoeksgroep het vermogen om vertrouwensrelaties met leerlingen op te bouwen als belangrijkste kwaliteit uit de bus. Wil je hier graag meer over weten? Op de onderzoekspagina van Pearson vind je alle onderzoeksresultaten van de wereldwijde enquête.

Herken jij de wensen en behoeften van jouw eigen leerlingen in bovenstaande onderzoeksresultaten? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.