Home » Onderwijstips november 2017

Onderwijstips november 2017

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie onder meer de inspiratiedag ICT in de onderwijspraktijk, de QGIS-training van uitgeverij Malmberg en het boek Meer leren in minder tijd. Waar neem jij in november aan deel?

ICT in de onderwijspraktijk

Inspiratiedag | 11 november | Amadeus Lyceum, Vleuten
Kom jij op 11 november ook naar de landelijke Inspiratiedag voor leerkrachten in het basis-, voortgezet en mbo-onderwijs in Vleuten? Naast ruimte en tijd om ervaringen uit te wisselen en te oefenen met programmeerrobots, zijn er verschillende workshops te volgen. Deze workshops worden gegeven door leerkrachten. Zij laten zien, met voorbeelden uit de eigen les en klas, hoe zij hun lessen vernieuwen en meer 21e-eeuws maken. Behalve luisteren ga je zelf ook aan de slag, neem dus je eigen laptop/device mee. Lees verder en meld je aan op Vives.

Meer leren in minder tijd

Boek | Ankie Remijn | Boom uitgevers Amsterdam
Dit boek biedt een frisse blik op leerlingen en hun huiswerk. De meeste leerlingen hebben over het algemeen één ding gemeen: ze willen zo efficiënt en effectief mogelijk hun huiswerk maken. Efficiënt door zo min mogelijk tijd aan het huiswerk te besteden en effectief door het halen van de hoogst mogelijke cijfers. Met de praktische tips en interessante theorie in Meer leren in minder tijd kunnen leerlingen zelfstandig en gemotiveerd aan de slag. De onderwerpen brein, school, plannen en motivatie vormen de basis. Vanuit deze basis krijgen leerlingen praktische tips over hun vakken, agenda, cijferlijst, voeding en ontspanning, zodat ze meer kunnen leren in minder tijd. Bekijk hier alvast het inkijkexemplaar.

Week van de Mediawijsheid

Themaweek | 17 t/m 24 november | Diverse locaties
Van 17 tot en met 24 november 2017 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema luidt Generatie Media: samen mediawijs. Tijdens deze week roept de organisatie docenten, ouders, kinderen en jongeren op om zowel thuis als op school in gesprek te gaan over ons onlinegedrag en mediawijze vaardigheden. Onlangs verscheen op OVM een artikel over de Week van de Mediawijsheid 2017 met daarin alles om zelf aan de slag te gaan met mediawijsheid op school.

QGIS Training

Training | 28 november | Seats to Meet, Utrecht
Een geografisch informatie systeem (GIS) is een technologie om ruimtelijke data inzichtelijk te maken en daar analyses op uit te voeren. Daarmee is het een ideale tool voor het onderwijs. Maar wat is GIS precies? En hoe kun je het inzetten tijdens de les? Daarover leer je alles tijdens de QGIS Training van uitgeverij Malmberg, waarbij je onder begeleiding op je eigen niveau aan de slag gaat met eenvoudige bewerkingen, eenvoudige analyses (niveau 2) of complexe analyses (niveau 3). Lees verder en meld je aan via de website van Malmberg.

Heb jij een onderwijstip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.