Onderwijs Zo trek je een nieuwe generatie docenten aan

Zo trek je een nieuwe generatie docenten aan
Z

Stichting Trainees in onderwijs maakt zich hard om de aantrekkingskracht van het docentschap te vergroten voor jonge academici. Met die missie start vandaag de landelijke wervingscampagne voor een tweejarig opleidingsprogramma tot eerstegraads docent in het voortgezet onderwijs. Trainee-docenten staan vanaf dag één betaald voor de klas in het voortgezet onderwijs en houden zich naast lesgeven bezig met onderwijsvernieuwing binnen en buiten hun school.

Meer dan alleen lesgeven

Uit onderzoek blijkt dat een nieuwe doelgroep docenten wordt aangesproken door de mogelijkheid om naast het lesgeven ook iets extra’s te kunnen betekenen voor het onderwijs en tegelijkertijd nieuwe kwaliteiten te ontwikkelen. Trainees in onderwijs biedt deze kans aan academici van maatschappelijke betekenis willen zijn.

“Een afgestudeerde trainee is naast docent ook ontwerper, onderzoeker, ondernemer en projectleider. Door deze plekken in het onderwijs te creëren komen er nieuwe docenten met een passie voor ontwikkelen en veranderen voor de klas. De afgelopen twee jaar zijn er door ons programma zo’n 40 docenten ingestroomd die het onderwijs echt in beweging zetten met hun projecten binnen en buiten hun school,” zegt Sanne van Kempen, directeur Stichting Trainees in onderwijs.


De trainee-docenten aan het woord in de campagne

“Door onze trainees aan het woord te laten in de campagne over de positieve impact die zij maken op het onderwijs, hopen we af te rekenen met het negatieve imago van het docentschap. Ons doel is om in 2020 het aantal trainee-docenten te verdubbelen.”

Nieuwe generatie docenten brengt nieuwe cultuur op school

Op het Joke Smit College in Amsterdam bestaat de helft van het docententeam uit trainees en oud-trainees. Rector Wilma de Vries onderstreept het belang van meer academici met ambitie en maatschappelijke betrokkenheid voor de klas: “Zij brengen een cultuur van onderzoek doen en van elkaar leren, waardoor iedereen met plezier samenwerkt op onze school. Co-teaching is nu heel vanzelfsprekend geworden, dankzij de trainees en alumni uit het traineeship.”

Trainees zetten onderwijs in beweging

Hein van Asseldonk, vicevoorzitter VO-Raad en één van de partners van Trainees in onderwijs, stelt dat het huidige onderwijs niet voldoende met de tijd is mee ontwikkeld. “Trainees zijn bij uitstek docenten die het verschil kunnen gaan maken in het onderwijs van de toekomst en werelden kunnen verbinden. Dat doen ze door verandering en vernieuwing het onderwijs in te brengen en door kritisch te zijn en te blijven.”

Wat vind jij van dit initiatief? Laat je reactie achter via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...