Home » Onderwijsnieuws: uur later naar school en 15 weken vakantie

Onderwijsnieuws: uur later naar school en 15 weken vakantie

Een tiener ligt nog te slapen terwijl de klok 8 uur aangeeft

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

In Italië hebben kinderen 15 weken schoolvakantie – de ouders niet. Hoe doen ze dat?

Italië heeft de langste zomervakantie van Europa. Ruim drie maanden zijn de scholen dicht en de kinderen dus vrij. De tijd dat kinderen wekenlang met hun moeder naar het strand gingen, is allang niet meer. Dus luidt de vraag aan elke Italiaanse keukentafel, ook aan die van correspondent Angelo van Schaik: wat doen we met de kinderen deze zomer?

Voor jonge lhbti’ers is internet bepaald geen roze wolk: de haatreacties zijn in vier jaar verdubbeld

Lhbti-jongeren vinden rolmodellen op sociale media, maar zien ook de onlinehaat tegen queers toenemen. Lhbti’ers maken zich zorgen over het effect dat dit heeft op hun jonge publiek, vertellen ze bij een gezamenlijk Pride-evenement van TikTok en het COC.

Rookvrije generatie? Hoe jongeren vielen voor de vape: ‘Die dingen lijken wel speciaal voor ons gemaakt’

Vapen hindert de hersenontwikkeling en leidt tot dna-schade. Toch winnen e-sigaretten snel aan populariteit onder jongeren. Dat is het gevolg van een uitgekiende strategie van de tabakslobby, zeggen kritische artsen.

Bestuurskunde was geen succes, bierbrouwer bleek een droomopleiding

Bijna een derde van de eerstejaars stopt met hun studie of switcht. Een oorzaak is de trend te kiezen voor de hoogst mogelijke opleiding. ‘Ik ga nu in de leer als knecht bij een leermeester.’

Mede door Amerikaanse lesmethode haalt deze school goede resultaten: zo werkt die manier van onderwijs

Ondanks het lerarentekort en achterstanden lukt het scholen in Rotterdam-Zuid om goede resultaten te behalen. Op basisschool Bloemhof lukt het mede door een lesmethode die is overgewaaid vanuit Amerika. ‘Bij ons hoef je niet de excellente leerkracht te zijn, maar het moet wel je streven worden.’

Opinie: Gen-Z is niet lui, maar geëngageerd

Is het echt een probleem dat Gen-Z altijd online is? Noor Germawi (16 jaar) betoogt van niet: oudere generaties kunnen daar juist van leren.

Kinderen in Denemarken mogen uur later naar school dan normaal

Veel kinderen in Denemarken krijgen namelijk te weinig slaap, zeggen onderzoekers. Het beste is om tussen de 8 en 10 uur per dag te slapen. Maar bij veel tieners lukt dat niet. In Denemarken proberen ze daarom iets nieuws: tientallen scholen in het land beginnen voortaan een uurtje later, om 9 uur.

Film: Een ontroerend rijk portret van twee arme jongeren die er wat van proberen te maken

Die cyclus van ongelijkheid, gebroken gezinnen en uitzichtloosheid is in het sterke Waalse drama Il pleut dans la maison haast niet te doorbreken.

Laatste onderwijsnieuws

Voetballende kinderen

Buitenspelen!

Spelen in de buitenlucht is niet alleen gezond, maar maakt kinderen ook sociaal en sterk. Tips voor op het schoolplein!

Bekijk

De lezende leerkracht

De leerlingen van juf Naomi voelen deze lezende leerkracht aan de tand: welke boeken heeft ze zelf eigenlijk al gelezen?

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.