Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Amsterdamse basisscholen willen stoppen met inhuren externe leerkrachten
Amsterdamse basisscholen willen stoppen met het inhuren van externe leerkrachten. Dat heeft de koepel van de scholen, het Breed Bestuurlijk Overleg (BBO), besloten. De scholen zeggen nog enkel gebruik te willen maken van leerkrachten in vaste dienst, omdat dit beter zou zijn voor de kwaliteit van het onderwijs en er ook geld mee wordt bespaard. Het besluit geldt voor alle openbare, bijzondere en speciale basisscholen in Amsterdam, Weesp, Diemen en Duivendrecht.
Van kroket naar kikkererwt: gezonde snackmuur verovert Zuid-Hollandse scholen
Geen kroket of kaassoufflé als lunch, maar een gezonde maaltijd, met lekker veel groenten. Middelbare scholieren van het Oranje Nassaucollege Clauslaan (ONC) in Zoetermeer kunnen deze nu uit een mobiele snackmuur trekken. Samen met sociale onderneming TommyTomato werkt provincie Zuid-Holland zo aan een gezonde lunch op middelbare scholen.
Inzet honden in het basisonderwijs
Scholen hebben steeds vaker te maken met leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben op sociaal-emotioneel of gedragsmatig vlak. Leraren voelen zich daarbij regelmatig onvoldoende toegerust. Scholen zoeken naar wegen om hiermee om te gaan en een relatief nieuwe vorm hiervan is Animal Assisted Education (AAE) met honden. Het onderzoek van Riki Verhoeven richt zich op de wetenschappelijke onderbouwing van mens-dier interacties binnen het onderwijs.
Duizenden leerlingen doen veldwerk tijdens de GeoWeek
Van 12 t/m 23 mei 2025 gaan ruim 5.300 leerlingen in Nederland het klaslokaal uit voor de GeoWeek – een jaarlijks initiatief waarin leerlingen van 10-15 jaar ontdekken hoe geografie in hun omgeving een rol speelt. Tijdens de GeoExpeditie doen ze veldwerk, bezoeken ze geobedrijven of krijgen ze gastlessen van professionals uit het werkveld.
Paniekgevoelens bij proefwerken
Kinderen en jongeren ervaren steeds meer druk door huiswerk en school. Volgens Anita Kraak van het NJi is die prestatiedruk een symptoom van de huidige samenleving. ‘De balans is zoek. We moeten het idee dat alles maakbaar is loslaten en accepteren dat de toekomst ook onzeker is.’
Overheid maakt zich zorgen over vapende kinderen, campagne van start
Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich grote zorgen over vapende jongeren. Om het bewustzijn bij ouders over de gevaren van vapen te vergroten, start het kabinet vandaag de overheidscampagne ‘Nee tegen vapen’.
Met de campagne roept staatssecretaris Karremans van Preventie ouders op om al vroeg met hun kinderen te praten over de gevolgen van vapen. Uit onderzoeken blijkt dat pakweg 1 op de vier jongeren tussen de 12 en 16 ooit vapeten of dat vaker deed.
Juf Femke gaat naar het WK Hyrox: ‘Hoop dat ik het podium kan halen.’
Ken jij de sport hyrox? Juf Femke van groep 7 van basisschool de Regenboog is daar heel goed in. Zelfs zo goed, dat ze naar het WK in de Verenigde Staten mag. Kinderen uit haar klas zijn daar heel trots op.