Home » Ondersteun jij je lessen met uitlegvideo’s?

Ondersteun jij je lessen met uitlegvideo’s?

Beeld uit de video De wereld van Meester Hidde

Flipping the classroom, een onderwijsmethode waarbij leerlingen thuis instructievideo’s bekijken, kan leren interactiever en boeiender maken. Ook heb jij als docent meer tijd om tijdens je les verdieping aan te brengen. Dit artikel biedt tips en voorbeelden voor het optimaal inzetten van uitlegvideo’s in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

De kracht van uitlegvideo’s

Neem bijvoorbeeld de vernieuwde aardrijkskundemethode ‘De wereld van’, waarin YouTube-docent Meester Hidde, in samenwerking met uitgeverij Malmberg, unieke uitlegvideo’s heeft ontwikkeld. Deze video’s zijn niet alleen boeiend, maar ook uiterst educatief, waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op het traditionele lesmateriaal. Door het gebruik van heldere voorbeelden en interactieve elementen komen aardrijkskundige concepten tot leven, perfect voor het flipping the classroom model.

Tips voor het maken van uitlegvideo’s

  • Wees authentiek: Authenticiteit trekt kijkers aan. Wees jezelf en maak de content interessant en relevant voor je studenten.
  • Focus op de kern: Zorg ervoor dat je video’s de kern van het onderwerp behandelen. Houd ze kort en to the point.
  • Interactief en boeiend: Gebruik interactieve elementen om de aandacht van studenten te behouden. Dit kan variëren van grafische illustraties tot vragen die hen uitnodigen om na te denken.
  • Geef voorbeelden: Als je een uitwerking een keer voordoet, helpt dat je leerling om het daarna zelf te doen.
  • Toegankelijkheid: Zorg ervoor dat je video’s toegankelijk zijn voor alle leerlingen, met duidelijke visuele en auditieve elementen.

Zelf aan de slag met een goede uitlegvideo 

Docent Nederlands Arnoud Kuijpers heeft inmiddels veel ervaring, maar begon ooit met het maken van een heel saai, lang en droog examenfilmpje. Tot zijn verbazing werd dat filmpje heel vaak bekeken. Vanaf dat moment is hij meer video’s gaan maken. Maar hoe maak je nou een goede uitlegvideo? Wat ís een goede uitlegvideo? En hoe zorg je ervoor dat hij goed bekeken wordt? Bezoek het Nationaal Taalcongres op 17 januari in het Beatrix theater in Utrecht en schrijf je in deze voor de sessie vol tips en tricks van Arnoud.

Bekijk het programma en bestel je ticket.

Conclusie

Het gebruik van uitlegvideo’s in het onderwijs kan de manier waarop studenten leren aanzienlijk veranderen. Of je nu bestaande bronnen zoals die van Meester Hidde gebruikt of zelf video’s maakt, het belangrijkste is om authentiek te zijn en je te concentreren op wat je studenten het meest nodig hebben om te leren en te groeien.

Laatste onderwijsnieuws

Zo vergroot je ouderbetrokkenheid

Betrokken ouders dragen in grote mate bij aan de ontwikkeling van ieder kind. Met deze tips vergroot je de ouderbetrokkenheid.

Bekijk
Een spreker op een diploma-uitreiking

Column: Diploma-uitreiking

Directeur Danny Weeda bespreekt het vaste stramien van de diploma-uitreiking, met alle praatjes die daarin standaard voorkomen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.