Thema's Differentiëren Lesstarter biologie: een loopneus

Lesstarter biologie: een loopneus
L

Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam. 

Onderwerp biologie: een loopneus

Wanneer er een virus heerst is dat goed te horen aan het gesnuif om je heen. De een niest, de ander snuit zijn neus en sommigen halen hem zelfs luidruchtig op. Maar wat is nu eigenlijk beter? Snuiten of je neus ophalen?

Verkouden

Mensen hebben vaak last van een loopneus wanneer ze verkouden zijn. De luchtwegen raken geïrriteerd door een virus. Het snot zal in deze gevallen wit van kleur zijn. Een loopneus gaat in dit geval vanzelf weer over, maar het kan wel twee weken duren!

Neus snuiten

Wanneer je last hebt van een loopneus, zou je deze het liefst de hele dag door willen snuiten. Door het snuiten, snuit je al het snot uit je neus weg. Hierdoor kan nieuw gevormd snot in andere holtes dan de neusholte terechtkomen. Bijvoorbeeld in voorhoofdholten of in je oren. Dit kan erg vervelende bijwerkingen tot gevolg hebben.

Neus ophalen

Wanneer je je neus blijft ophalen, blijft er een barrière van slijm tussen de verschillende holtes zitten. De kans op uitbreiding van de klachten is zo een stuk kleiner! En je neus ook nog eens veel minder schraal dan wanneer je deze telkens snuit.

Door Rik SmaleBioweetjes.nl

Open jij je les op een bepaalde manier? Of heb je misschien tips voor collega’s over het openen van de les? Geef je reactie via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...