Thema leerstijlen en vakdidactiek lesstarter biologie: asperges

lesstarter biologie: asperges
l

Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam.

Asperges zijn erg lekker! Maar wat zijn het eigenlijk? Wanneer je asperges eet, eet je eigenlijk jonge scheuten van de aspergeplant. Deze planten kunnen meerdere jaren op hetzelfde stuk land groeien. Wanneer de plant in het voorjaar uit gaat lopen, worden de nieuwe uitlopers geoogst.

Witte kleur van asperges

Een boer kan een flinke laag grond over zijn aspergeplanten gooien. Zo moeten de uitlopers verder omhoog groeien voordat ze boven de grond uitkomen. Uitlopers die onder de grond blijven, hebben een witte kleur. Deze uitlopers zijn bleek doordat ze nog onder de grond zitten: witte asperges.

Soms leggen boeren ook plastic over de grond waar de asperges groeien. Dit heeft twee voordelen: de grond eronder wordt warmer, waardoor de asperges sneller groeien en de asperges kunnen niet in het licht komen, waardoor ze zouden verkleuren.

Waarom zijn sommige asperges groen?

Groene asperges ontstaan doordat de uitlopers wel in het licht komen en pas daarna geoogst worden. De groene kleur ontstaat door de bladgroenkorrels.

Voedingsstoffen in assperges

Wanneer je de aspergeplant na de oogst met rust laat, kan deze weer voldoende voedingsstoffen opbouwen, om het komende jaar opnieuw asperges van dezelfde plant te kunnen oogsten.

Rik Smale – Bioweetjes.nl

Open jij je les op een bepaalde manier? Of heb je misschien tips voor collega’s over het openen van de les? Geef je reactie via onderstaand reactieformulier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Top 5 online toets- en quiztools

Wil je de les meer pit geven? Of misschien extra oefeningen bieden? Met digitale toets- en quiztools kan het allemaal. Er zijn er alleen zoveel...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

5x leuke taalspelletjes

Actief en spelenderwijs met taal bezig zijn draagt bij aan de motivatie van leerlingen om te leren. Het loont dan ook om naast de...