Home » lesstarter biologie: asperges

lesstarter biologie: asperges

Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam.

Asperges zijn erg lekker! Maar wat zijn het eigenlijk? Wanneer je asperges eet, eet je eigenlijk jonge scheuten van de aspergeplant. Deze planten kunnen meerdere jaren op hetzelfde stuk land groeien. Wanneer de plant in het voorjaar uit gaat lopen, worden de nieuwe uitlopers geoogst.

Witte kleur van asperges

Een boer kan een flinke laag grond over zijn aspergeplanten gooien. Zo moeten de uitlopers verder omhoog groeien voordat ze boven de grond uitkomen. Uitlopers die onder de grond blijven, hebben een witte kleur. Deze uitlopers zijn bleek doordat ze nog onder de grond zitten: witte asperges.

Soms leggen boeren ook plastic over de grond waar de asperges groeien. Dit heeft twee voordelen: de grond eronder wordt warmer, waardoor de asperges sneller groeien en de asperges kunnen niet in het licht komen, waardoor ze zouden verkleuren.

Waarom zijn sommige asperges groen?

Groene asperges ontstaan doordat de uitlopers wel in het licht komen en pas daarna geoogst worden. De groene kleur ontstaat door de bladgroenkorrels.

Voedingsstoffen in assperges

Wanneer je de aspergeplant na de oogst met rust laat, kan deze weer voldoende voedingsstoffen opbouwen, om het komende jaar opnieuw asperges van dezelfde plant te kunnen oogsten.

Rik Smale – Bioweetjes.nl

Open jij je les op een bepaalde manier? Of heb je misschien tips voor collega’s over het openen van de les? Geef je reactie via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.