Het Lerarencongres 2016: aanraders!

0

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober is het weer zo ver: dan organiseert de Onderwijscoöperatie, bij ROC Midden Nederland in Amersfoort, voor de vierde keer hét Lerarencongres. Ben jij van de partij?

Op dit (gratis) congres maak je kennis met collega’s, deel je ideeën met elkaar en raak je natuurlijk zelf geïnspireerd door het programma – bestaande uit workshops en lezingen – dat is samengesteld door een commissie van leraren. Kennisdeling en de professionele dialoog staan hierbij centraal. Het is dan ook een congres van, voor en door leraren. Het overgrote deel van de programmering wordt dan ook door leraren samengesteld en ook zijn zij degenen die vele workshops voor hun rekening nemen. En misschien wel het allerbelangrijkste: tijdens het lerarencongres doe je genoeg concrete vaardigheden op die de volgende dag direct in de klas kunt gebruiken. Een feestje dus, maar dan wel inhoudelijk.

De redactie van Onderwijs van Morgen stelde uit het uitgebreide aanbod alvast een lijstje van favoriete workshops, lezingen en andere activiteiten samen:

Vrijdag 7 oktober


Maak het mee! | 10:30 – 12:30 uur, B2
Arjan van der Meij, Per-Ivar Kloen, Marten Hazelaar
“Elk kind een maker!” Op steeds meer scholen wordt maakonderwijs aangeboden. Wij zien elke dag leerlingen die gemotiveerd, handig, dapper, gefocust en gemotiveerd zijn! De steeds gemakkelijker te gebruiken en steeds betaalbaardere technologie helpen daarbij. In deze workshop ga je dit zelf meemaken. En dan neem je dat mee naar je school natuurlijk!

Reflecteren op motivatie | 15:05 – 16:00 uur, B1
Ton van der Valk en Devon Beunen
In deze workshop kijken leraren (VO) in de Motivatiespiegel voor de docent en voor de school. Daarna maken we een goed begin met het reflecteren op eigen kansen en kwaliteiten bij het motiveren van leerlingen. Hierbij worden drie basisvragen uit de Motiverende gespreksvoering uitgelegd die in tweetallen geoefend.

Gericht differentiëren | 15:05 – 15:30 uur, B1
Marjolein Hartman, Henk Tuinman en Nienke van der Burg
“Sinds vier jaar maak ik mijn toetsen op basis van taxonomieën (bijvoorbeeld: rtti, obit, bloom), bespreek ik deze gegevens met leerlingen en geef ik leerlingen gerichte tips om hiermee aan de slag te gaan. Hier wil ik dit proces en het onderzoek dat ik hiernaar gedaan heb met jullie delen. Aan het einde heb je concrete voorbeelden hoe je dit kunt toepassen.” Speciaal voor vo en mbo.

Zaterdag 8 oktober


Lezing: Wapen je tegen onzin (en vind de krenten!) | 11:00 – 11:45 uur, Zanzara-tent
Pedro De Bruyckere
In deze lezing gaat De Bruyckere is op wat goede wetenschap is, hoe je die kunt herkennen en waarom we vaak zo goedgelovig zijn voor slecht onderbouwde of zelfs foute claims. ‘Zonder zelf wetenschapper te worden, kan je je in vier stappen wapenen tegen onzin en tegelijk ook de krenten in alle onderwijsclaims vinden die voor jouw leerlingen misschien het verschil kunnen maken.’ Pedro De Bruyckere is onderzoeker en pedagoog aan de Arteveldehogeschool in Gent en verdiept zich al jaren in de leefwereld van jongeren. In 2013 werd De Bruyckere door Vrij Nederland omgeschreven als een van de beste Onderwijsvernieuwers in Nederland.

De leraar als ontwerper | 10:00 – 10:45 uur, B1
Jasper Rijpma
De laatste jaren wint het idee aan kracht dat de leraar eerder een ontwerper, of ‘ingenieur van onderwijs’ zou zijn, dan een uitvoerder. In deze beroepsopvatting ontwikkelt de leraar zijn of haar eigen curriculum en werkt hij/zij nauw samen met collega’s, om vanuit betrokkenheid en ambitie de best mogelijke lessen voor zijn/haar leerlingen aan te kunnen bieden. In deze workshop verkennen we de uitdagingen waar deze beroepsopvatting voor staat en delen we ervaringen en inzichten die jou in staat stellen om zelf de rol van ontwerper beter in te kunnen vullen. Deze workshop is bedoeld voor leraren die korter dan vijf jaar werkzaam zijn in het onderwijs.

Verkiezing: Leraren van het Jaar 2016 | 14:00 – 16:00 uur, Zanzara-tent
De beroepsjury heeft 12 leraren genomineerd die door zijn naar de laatste rondes van de verkiezing Leraar van het Jaar 2016. Wie dat zijn, dat kunt u hier lezen. De uiteindelijke vier winnaars worden bekend gemaakt tijdens de finale van de verkiezing in de Zanzara-tent. De winnaars zijn een jaar lang hét gezicht van hun beroepsgroep en krijgen ieder een podium om hun passie en inspiratie uit te dragen.

Bekijk het blokkenschema of download alvast de festivalkrant voor het gehele programma. Welke programmaonderdelen staan boven uw lijstje? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Bron: http://lerarencongres.onderwijscooperatie.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here