Home » Toen Rups een vlinder werd

Toen Rups een vlinder werd

Auteurs: Bette Westera en Naomi Tieman

De titel klinkt als iets dat we al vaak gezien hebben in boeken en zeg nou zelf: niets beter dan Rupsje Nooitgenoeg, toch? Maar het is de auteurs en de illustrator van dit boek gelukt om een verrassend boek te maken over een rups die een vlinder wordt. De vlinder gaat, nadat hij uit zijn cocon gekropen is, op zoek naar zijn vriend de eendagsvlieg, vóór de dag voorbij is. Onderweg komt hij veel andere insecten tegen, allemaal met hun eigen karakters en kwaliteiten. Vlinder vraagt zich af of hij als vlinder meer zichzelf is dan hij als rups was. Een boek met interessante levensvragen.

Tips om dit boek te gebruiken

 • Dit boek is geschikt voor groep 1/2 en groep 3/4. Om voor te lezen of kinderen zelf in te laten bladeren.
 • Combineer een creatieve tekenles over insecten met natuuronderwijs. Een spin heeft altijd acht poten. In het boek dragen de spinnen hoge hakken, maar hoeveel poten hebben ze eigenlijk? (4) Zou de illustrator dat bewust gedaan hebben? Een interessante aanleiding om realiteit versus vrijheid van creativiteit te bespreken.
 • In het boek staan enkele mooie en aansprekende gedichten. Soms merk je niet eens dat het een gedicht is, maar is het gewoon alsof je het verhaal verder leest:
  Vlieg, moet je kijken, herken je me nog?
  Ik ben nu een vlinder, het lukte dus toch!
  Dit moet je echt zien, voor het eind van je leven!
  Eendagsvlieg, joehoe! Waar ben je gebleven?

  Laat kinderen een gedichtverhaal maken bij hun zelfgetekende insect.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.