Home » Onze toekomst is nu!

Onze toekomst is nu!

Onze toekomst is nu!
Strijd met Greta Thunberg voor het klimaat

Kinderen hebben allemaal wel gehoord van Greta Thunberg of ze hebben haar weleens op tv gezien. Misschien doen ze er weleens uitspraken over, die hoogstwaarschijnlijk rechtstreeks uit de monden van volwassenen komen. Greta heeft een boodschap die gehoord mag worden. Maar je kunt er pas iets van vinden of bij voelen als je er meer van weet. In dit boek wordt uitgelegd hoe Greta ertoe gekomen is om met de klimaatstaking te beginnen. Ook leer je Greta persoonlijk een beetje beter kennen. De belangrijkste boodschap van dit boek is: je bent nooit te klein om verschil te maken.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Het boek geschikt voor de bovenbouw (groep 6, 7 en 8).
  • Je kunt het boek voorlezen in de groep, maar je kunt er als leerkracht ook een boekbespreking over houden, ter promotie. Kinderen zullen het dan net iets eerder zelf kiezen om te lezen.
  • In het boek wordt uitgelegd dat veel kinderen en jongeren elke vrijdag de straat op gaan om te staken en te demonstreren. Ze maken daarvoor spandoeken en borden met krachtige leuzen. Zoek op internet naar afbeeldingen van leuzen. Gebruik de zoekwoorden: klimaatstaking spandoek. Je vindt er prachtige leuzen, zoals ‘Opa, wat is sneeuw?’ en ‘Ook al houd ik van walvissen, ik wil ze niet als buren.’ Veel teksten zijn in het Engels, dus probeer ze te vertalen en laat kinderen zoeken naar de betekenis erachter. Kunnen ze zelf ook iets moois, geks, indrukwekkends verzinnen?
  • Bedenk samen met de kinderen wat ze zelf kunnen veranderen om het milieu minder te belasten. Bijvoorbeeld: iedereen neemt voortaan een beker drinken mee in plaats van een pakje drinken. Of: alle kinderen weigeren vanaf nu rietjes te gebruiken. Iets kleins kan een groot verschil maken.
  • Wil je structureler lesgeven over de aarde en de gevolgen van klimaatverandering? Kijk dan eens bij het Wereldnatuurfonds naar Toekomstkunde.  Daar vind je een wekelijks (gratis) aanbod met lessen over klimaat, duurzaamheid en natuur.
  • Wil je zelf meer weten over Greta en haar achtergrond, lees dan zelf het boek Ons huis staat in brand. 

Laatste onderwijsnieuws

Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.