Thema jongerencultuur Leerlingen helpen hun passie te ontdekken

Leerlingen helpen hun passie te ontdekken
L

Gelukkig zijn en met je talenten bijdragen aan een gelukkige samenleving. Wie wil dat nou niet? Voor scholen ligt hier een belangrijke taak, want docenten kunnen leerlingen helpen hun passie te ontdekken. Zo bereid je leerlingen optimaal voor op een actieve rol in de maatschappij. De programma’s Ontdekjepassie van Stiching Emergo hebben sinds 2006 al ruim 1000 leerlingen ondersteund bij de keuze van hun profiel, vervolgstudie en beroepsrichting. Hierbij maakt de stichting gebruik van motivatiekunde: de studie over de motivatie van individuele mensen, gebaseerd op de SIMA®-methode.

Het MotivatieKompas wijst je de weg
De Ontdekjepassie-programma’s zijn ontwikkeld om het ‘motivatiebewustzijn’ van jongeren te vergroten. Leerlingen krijgen inzicht in waar ze warm voor lopen (ofwel: wat hun passie is), waardoor ze bewuster en gemotiveerder een beroepsrichting en bijbehorende opleiding kunnen kiezen. De programma’s hebben als uitgangspunt dat het verleden de beste voorspeller is van toekomstig gedrag. Er wordt uitgegaan van de leerlingen zelf, van activiteiten die zij eerder met plezier en succes hebben gedaan. De leerlingen analyseren deze activiteiten en ontdekken zo wat hen motiveert. Het resultaat: een persoonlijk MotivatieKompas, met daarin de talenten die ze graag benutten, de onderwerpen die hen boeien en de omstandigheden die motiverend zijn. Ook wordt duidelijk wat hun natuurlijke rol is als ze samenwerken en wat hun sterkste drijfveer is.

Wat houdt het programma in?
Concreet houdt Ontdekjepassie in dat leerlingen, individueel (met een digitaal stappenplan) én in kleine groepjes samen, hun motivatieprofiel ontdekken. Ontdekjepassie kent hiervoor drie programma’s:
1. WhatMakesMeMove: dit programma is ontwikkeld voor de bovenbouwleerlingen en beginnende studenten als ondersteuning bij het maken van een passende studiekeuze.
2. WhatMakesMeTick: dit programma ondersteunt de profielkeuze voor havo en vwo.
3. WaarGaJijVoor: dit programma is bedoeld voor leerlingen op vmbo- en praktijkscholen, mede ter vergroting van de zelfwaardering.
Opgeleide en gecertificeerde docenten van de school zelf of medewerkers van Stichting Emergo, zullen de programma’s uitvoeren. Elk programma vult in totaal 6 tot 8 lesuren, die flexibel verdeeld kunnen worden, en wordt afgesloten met een afrondend gesprek van 15 minuten per leerling. Bij WhatMakesMeTick en WaarGaJijVoor worden ook de ouders betrokken en vindt het afsluitend gesprek plaats met de mentor, ouders en de leerling. De programma’s worden momenteel uitgebreid, zodat leerlingen gedurende hun héle schoolcarrière kunnen terugvallen op hun MotivatieKompas. Daarnaast is er een programma ontwikkeld dat de leerling helpt ontdekken waarom hij/zij gemotiveerd is te leren.

Voordelen voor leerling en docent
De Ontdekjepassie-programma’s zetten leerlingen aan het denken over wat ze echt willen. Het stimuleert hun zelfvertrouwen, vergroot hun zelfkennis en zet ze in beweging. Dit zal voor hen ook een stimulans zijn om hun best te doen en het eindexamen te halen. Docenten krijgen bovendien inzicht in hetgeen de leerling motiveert. “Door te kijken naar de positieve en succesvolle ervaringen van elke leerling, krijg je een mooi beeld van waar een leerling van nature goed in is”, legt Karien van Hinsberg (mentor en decaan Graaf Huyn College) uit. “Als school vinden wij het belangrijk om elke leerling goed te begeleiden in de weg naar zijn of haar diploma. Het gaat ons echter niet alleen om de cijfers; persoonlijke aandacht en talentontwikkeling staan bij ons ook hoog in het vaandel”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf hier je reactie
Vul hier je naam in

Meer van deze auteur

Gerelateerd

Advertisment

Meest gelezen

Van patatgeneratie tot prestatiegeneratie

Wat is het verschil tussen generatie Einstein, prestatiegeneratie, patatgeneratie en generatie Z? Het overzicht is zoek, nooit eerder zijn er zoveel verschillende benamingen geweest...

8x creatieve tips om tafeltjes oefenen

1 x 8= 8, 2 x 8 = 16, 3 x 8 = 24 en ga zo maar verder. Het eindeloos oefenen van tafeltjes...

Schoolleider: geef ruimte en vertrouw op je leraren

Schoolleiders Berenike Vossebeld, Angèl Chen, Mirjam van Ree en Manja Lubberhuizen deden allemaal om een andere reden mee met het onderzoek van Klassewerkplek. Hun...