Home » Leerlingen delen online ezelsbruggetjes met elkaar

Leerlingen delen online ezelsbruggetjes met elkaar

Iets onthouden doe je het beste door er een geheugensteuntje aan te verbinden. Op de nieuwe website Ezelsbruggetje.nl kunnen leerlingen hun ezelsbruggetjes met elkaar delen, en dat zorgt voor onverwachte en komische inzichten.

‘t Kofschip

Het ezelsbruggetje, als handige truc om iets te onthouden, bestaat al eeuwen. In de middeleeuwse filosofie werd erover gesproken als ‘een wending die een logische verhouding aanschouwelijk maakt’. En ook nu gebruiken we ze nog steeds graag. We kennen natuurlijk ‘t kofschip en TV-TAS, maar ook het tellen van de maanden op je knokkels en het kijken naar de L-vorm van je wijsvinger en duim om links en rechts uit elkaar te houden.

Mnemotechniek

De reden dat een ezelsbruggetje zo goed werkt, is omdat er een verbinding wordt gelegd in de hersenen die makkelijk op te halen is. Zulke geheugensteuntjes noem je ook wel mnemotechnieken. Door verschillende zaken met elkaar te verbinden, creëer je een structuur in iets dat je voorheen als onoverzichtelijk beschouwde. In het geval van een ezelsbruggetje als ‘TV-TAS’ zijn dat de eerste letters van verschillende woorden die je tot één woord maakt, oftewel een acroniem. Een ander voorbeeld is het combineren van woorden of letters met ritme en muziek, zoals je doet wanneer je het alfabet zingt.

Deel je eigen ezelsbruggetje

Eigenlijk zijn de mogelijkheden met ezelsbruggetjes eindeloos. Daarom bestaat nu de website Ezelsbruggetje.nl, opgericht door een huiswerkbegeleider die het onmisbaar nut van de geheugensteuntjes inziet. Op de site delen leerlingen hun zelfbedachte (of zelfgevonden) ezelsbruggetjes en dat levert komische inzichten op.

Demi, scheikunde:

Max Eet Pizza Bij PizzaHut: Methaan, Ethaan, Propaan, Butaan, Pentaan, Hexaan.

Renée, Latijn:

Nobilis = beroemd. Als je de Nobel-prijs wint, ben je beroemd.

Lientje, Duits:

De umlaut in het Duits kan alleen met de auto-klinkers, äütö dus.

Camille, Frans:

Het woord hélicoptère: een helikopter moet eerst opstijgen é (streepje omhoog) en dan dalen è (streepje omlaag).

Anoniem, geschiedenis:

Om te onthouden in welk jaar de VOC is opgericht, kun je het als een rijmpje onthouden:
De VOC is opgericht in 1602.

Gebruik je ook ezelsbruggetjes in de klas? Wat zijn jullie favorieten? Deel ze met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.