Home » Is dit het onderwijs van de toekomst?

Is dit het onderwijs van de toekomst?

Voorspellen hoe het onderwijs van de toekomst eruitziet – het blijft altijd een beetje koffiedik kijken. Ontwikkelingen volgen elkaar immers in razend tempo op en of iets écht goed werkt, blijkt doorgaans pas in de praktijk. Toch zetten we vier voorspellingen voor je op een rij. Welke is volgens jou het meest reëel? 

Dit artikel is gebaseerd op het Engelstalige artikel 4 Changes That Will Shape The Classroom Of The Future: Making Education Fully Technological van e-Learning Industry.

1. Indeling klaslokaal

Vergeet de nette rijen bureaus en stoelen, de indeling van het klaslokaal gaat helemaal op de schop, want: het wordt er allemaal net wat comfortabeler op. Denk aan bureaus om aan te staan voor leerlingen die maar moeilijk een heel lesuur op hun kont kunnen blijven zitten, maar ook aan aparte ruimtes/hoeken voor werkgroepen en voor leerlingen die individueel werken. Leerlingen hebben geen vaste plek, maar krijgen meer autonomie over hoe en waar ze zitten. Of staan dus…

2. Virtual en augmented reality

Stel je voor dat een leerling zijn aardrijkskundeboek openslaat en hij zich –  met behulp van een speciale bril – ineens op die steppevlakte bevindt die in dat hoofdstuk centraal staat. Dit klinkt als toekomstmuziek, maar de eerste ontwikkelingen op dit vlak zijn inmiddels een feit. Verschillende leerstijlen kunnen met behulp van dergelijke technologie worden versterkt door geluid, video, afbeelding en met name interactie toe te voegen aan de tweedimensionale wereld.

3. Flexibele opdrachten

In plaats van leerlingen de opdracht te geven om een opstel te schrijven, zal de docent bepalen welke competenties, deelvaardigheden of kennis leerlingen moeten laten zien om een opdracht succesvol af te ronden. Hoe leerlingen dat vervolgens doen, is aan henzelf. De autonomie ligt dus bij de leerling. Waar de een video opneemt, maakt de ander een tijdlijn en weer een ander schrijft inderdaad een opstel.

4. Studeren op je eigen manier

Het is nog maar zeer de vraag of leerlingen in de toekomst vier, vijf of zes jaar naar de middelbare school zullen gaan om hun diploma te halen, waarmee ze vervolgens weer toegang krijgen tot vervolgonderwijs. Leren vindt steeds vaker plaats buiten de gebaande paden en met het oog op de vergaande ontwikkelingen op het gebied van online leren is het steeds waarschijnlijker dat leerlingen in de toekomst op een flexibele manier terechtkomen waar ze graag willen. Met of zonder papiertje van de middelbare school…

Welke voorspelling is volgens jou het meest reëel? En welke juist niet? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.