Internet de beste school ter wereld

5

Bill Gates voorspelde deze zomer dat het internet de beste school ter wereld zou worden. En nog gratis ook. De beste school en gratis. Het lijkt een utopie maar vorige week is er een nieuw initiatief gelanceerd op Facebook waarmee deze droom toch akelig werkelijkheid begint te worden: een gratis MBA.

 

 

 

 

 

Corinne – een van onze gewaardeerde medeschrijvers op deze blog – schreef voor het onderdeel KIJK MEE en paar maanden geleden al over de gratis Khan Academy. Salman Khan begon een paar jaar geleden met het uploaden van zijn eigen Youtube-filmpjes. Zijn Khan Academy is inmiddels uitgegroeid tot de grootste virtuele school ter wereld en hij is daarbij één van de meest waardevolle educatieve ‘uitgevers’ van dit moment.

Hoe waardevol de Khan Academy is, bleek twee weken geleden toen Google 2 miljoen dollar schonk om de site verder te ontwikkelen en uit te breiden. Een site die overigens vorig jaar door Microsoft werd beloond met een Education Award.

En uitbreiden doet het. The Khan Academy bevat op het moment van schrijven 1800 lessen die bijna 28.774.604 keer bekeken zijn. Bijna 100.000 mensen hebben de site via Facebook ‘geliked’. En dat is allemaal bewerkstelligd door één (1) docent.
Khan begon met wiskundefilmpjes, daarna pakte hij de rest van de bètavakken op en inmiddels staan er ook lessen op voor beleggers en over Napoleon, en nog veel meer. De filmpjes gaan over ingewikkelde en moeilijke zaken maar ook over heel kleine onderwerpen. Alles wordt uitgelegd aan de hand van een Youtube-filmpje. Je hoort de rustige stem van Salman, die op een simpele maar volgens mij ook doeltreffende manier de verschillende onderwerpen aanraakt. Al pratend maakt hij berekeningen of legt hij met kleine stapjes de meest ingewikkelde zaken uit.

Het leuke is dat Salman op dit moment zo’n fenomeen is dat hij ook hulp van anderen krijgt. Als hij iets niet weet, neemt hij contact op met een specialist, bezoekt hij hem of haar, en komt daarna met een filmpje.

En nu is er dus een MBA-studie via Facebook, aangeboden door de London School of Business and Finance. Een ‘private MBA-granting’- school die via Facebook haar lessen aanbiedt. Het is een echt MBA programma waar je aan deel kunt nemen. Door fan te worden, kun je een applicatie downloaden die jou toegang geeft. Je kunt je inlezen op het gebied van Strategic Planning, Organisational Behavior, Corporate Finance en Marketing Management. De lessen krijg je via Facebook geserveerd, zodat je zelf aan de slag kunt gaan.
Waar verdienen de makers dan hun geld aan? Simpel. Wil je een certificaat, dan moet je betalen. Je kunt alles leren, maar examen doen kost geld. Of het gelijk staat aan een echte MBA-opleiding? Ik betwijfel het. Het geeft wel aan dat leren via internet een vlucht zal nemen.

PS Malmberg biedt sinds gisteren 40 Bèta-lesideeën aan die gebaseerd zijn op Youtube-filmpjes, gemaakt door en voor docenten. Bent u bètadocent en wilt u deze USB-stick, vraag dan een beoordelingspakket aan. Klik hier.

5 REACTIES

 1. Geweldig initiatief !!!
  In Nederland betekent de leerplicht nu, dat je je moet inschrijven bij een school / schoolgebouw. Tenzij je als expat gebruik maakt van b.v. Edufax. Hoelang nog?
  Ik ben er van overtuigd, dat Nederland binnenkort klaar is voor een digitale school met een gedetailleerd en verlevendigd curriculum per vakgebied, te beginnen bij het basisonderwijs.
  Gratis digitaal onderwijs met een normale subsidie van de overheid moet mogelijk worden; voor zieke leerlingen, leerlingen die om andere redenen (tijdelijk) thuis zitten, herhaling voor zorgleerlingen, vooruitblikken voor hoogbegaafden, jongeren en volwassenen met een leerachterstand.
  Zij kunnen instappen via een instaptoets, een doorstroomtoets maken en ieder leerjaar afsluiten met toetsen en deeldiploma ‘s.
  Ook scholen / opleidingsscholen kunnen er dan uiteraard vrijelijk gebruik van maken. Want de schoolgebouwen blijven voorlopig wel bestaan.

  Engelstalige landen hebben een groter afzetgebied; zijn daar al initiatieven bekend?
  We kunnen ook ontwikkelingsgelden op deze manier inzetten, als overal goedkope laptops beschikbaar zijn.

 2. Goed stuk!!
  Ik woon (leerplichttechnisch gelukkig) al jaren in het buitenland en geef mijn kinderen zelf les. Voor een groot deel met behulp van de computer. Ik maak voor veel vakken gebruik van de software van Juffrouw Blom en ben daar SUPER tevreden over!

  Ook haal ik veel lesstof van (Engelse) websites, zoals Woodland in Kent. Er is (zeker in het Engels) zoveel leuks en goeds te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here