Home » Geluk geef je door met een gelukssteentje

Geluk geef je door met een gelukssteentje

Op 20 maart is het geluksdag. Daarom herhalen wij dit artikel uit 2022 over gelukssteentjes.

Na een lange periode van coronaprotocollen is de normale schooldag weer terug. Leerkrachten en leerlingen wennen weer aan het schoolritme. Het is nu tijd om aandacht te geven aan geluk in de klas. Ga daarom samen met je klas gelukssteentjes zoeken en maken; een leuke manier om met de klas geluk te vinden en door te geven. Dat kan iedereen wel gebruiken na alle hectiek en improvisatie.

Wat zijn gelukssteentjes?

Een gelukssteen is een steen of steentje dat helemaal versierd is, bijvoorbeeld met een mooie tekening of een positieve boodschap. Je kunt het steentje zelf houden, maar leuker is het om het weg te geven. Of verstop de steen en verras iemand.

Focus op positiviteit

Het is heel leuk om zo’n steentje te krijgen, maar nog leuker is het om er zelf een te maken. Een ideale klus voor in de klas. Je leert je leerlingen met het maken van de steentjes te focussen op positiviteit en dankbaarheid. Wie willen zij een positieve boodschap geven? Waar zijn ze dankbaar voor? Dat mogen ze creatief uiten op het steentje.

Naar buiten

Voordat je aan de slag kunt, heb je natuurlijk voldoende stenen nodig. Ga daarom met de klas naar buiten om samen geschikte steentjes te zoeken. Maak er een speurtocht van in de buitenlucht. Zo kunnen leerlingen ook meteen bewegen in de frisse lucht: een bewezen manier om gelukshormonen aan te maken.

Wie wil jij verrassen?

Genoeg geschikte steentjes gevonden? Vraag dan in de klas wie de leerlingen willen verrassen. Dat kan iemand zijn die een keertje aardig is geweest of een persoon die hen elke dag weer blij maakt. Van opa, vriendin of moeder tot de conciërge van school. Iedereen komt in aanmerking. Dan is het tijd om de steentjes te versieren. Zorg voor genoeg materiaal: verf, lijm, glitters, kralen, viltstiften en wat je ook maar kunt verzinnen. Versier de stenen zo bont mogelijk.

Houden, weggeven of verstoppen?

Als je zo’n mooie steen hebt gemaakt, is het best lastig om daar afscheid van te nemen. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat mensen die geven gelukkiger zijn. Motiveer de leerlingen daarom om de steen weg te geven. Of laat ze de steentjes verstoppen door de hele school om andere leerlingen te verrassen. Zo geven jij en de kinderen in je klas het geluk weer door.

Meer weten over geluk in de klas?

Bekijk in deze video hoe basisschool de Wegwijzer in Winssen het werkgeluk onder leerkrachten vergroot met dienend leiderschap. Of werk aan geluk in de klas met behulp van de tips voor een geluksdag.

Winactie (gesloten)

Bij Onderwijs van Morgen worden vinden we (werk)geluk heel belangrijk. Daarom verloten we een positiviteitskalender uit de Gelukskoffer. Gelukskoffer is een sociaal-emotionele lesmethode voor het basisonderwijs, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten vanuit de positieve psychologie. Met deze aanvulling breidt Malmberg het onderwijsaanbod verder uit, zodat leerlingen in alle opzichten het beste uit zichzelf kunnen halen: met zowel kennisvakken, als lessen in persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij de positiviteitskalender winnen? Laat ons weten waarom door een mail te sturen aan redactie@malmberg.nl. Veel geluk!

Update: de winactie is gesloten.

Special over Geluk

Dit artikel maakt deel uit van de special over Geluk.

Leren voor morgen begint zonder zorgen. Geluk is een belangrijke sleutel in mentale gezondheid. Wil een leerling zich volledig kunnen ontwikkelen, is het sociaal-emotionele welbevinden noodzakelijk. Wie zich goed voelt, zal beter in staat zijn zich de vaardigheden eigen te maken. Aandacht voor het welbevinden van leerkrachten is eveneens van belang. Leerkrachten die goed in hun vel zitten, hebben minder stress, zijn beter in staat les te geven en leerlingen op een goede manier te begeleiden. Leerkrachten zijn het ‘levende voorbeeld’. Reden genoeg om extra aandacht te besteden aan dit thema en dat de meimaand is uitgroepen tot geluksmaand. We delen lessuggesties, nieuwsartikelen, tips en tricks om je geluk te vergroten. Veel lees, kijk en luisterplezier!

Lees alle artikelen in deze special Geluk

Hoe zorg jij als leerkracht voor geluk in de klas? Deel je ervaring met ons via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.