Home » Digital storytelling: verhalen vertellen in de klas

Digital storytelling: verhalen vertellen in de klas

Het zelf maken en vertellen van een verhaal kun je inzetten om taaldoelen te verwerken. Ook bij wereld-oriënterende vakken of bijvoorbeeld een vak als Engels kan het maken van een verhaal een interessante en zeker ook een leuke werkvorm zijn. Om verhalen of onderwerpen tot leven te wekken kun je gebruik maken van apps. We zetten er vast twee voor je op een rij!

Dit artikel is afkomstig uit het Praxisbulletin van september 2017 en is oorspronkelijk geschreven door Tessa van Zadelhoff. Praxisbulletin is een praktisch, onafhankelijk vakblad voor basis- en speciaal onderwijs en verschijnt 10x per jaar, waarvan één themaboek. Elke maand delen we een speciaal geselecteerd artikel uit de nieuwste editie. Meer weten? Kijk op www.praxisbulletin.nl.

1. Book Creator

Voor iPads en Android-tablets is er de (betaalde) app Book Creator. Foto’s van de tablet kun je importeren in Book Creator. Je kunt ook afbeeldingen van internet gebruiken of zelf de afbeeldingen tekenen in een tekenapp. Het is mogelijk om video en audio toe te voegen. De kinderen kunnen de verhalen vertellen door de tekst in te spreken of ze kunnen tekst aan de pagina’s toevoegen, waardoor anderen het verhaal echt moeten lezen. De boeken zijn onder meer te delen via e-mail.

2. Rory’s Story Cubes

Rory’s Story Cubes is een app voor iPads en Android-tablets. De app bestaat uit negen dobbelstenen met plaatjes erop. Door te schudden met de tablet rollen de dobbelstenen ieder met een bepaald plaatje naar boven toe. Het is de bedoeling dat de kinderen met deze negen plaatjes een verhaal maken. Handig voor kinderen die het lastig vinden om zelf een verhaal te verzinnen.

Digital storytelling – verhalen delen

Wanneer je een mooi verhaal hebt gemaakt, wil je dit natuurlijk delen. Zet de mooiste boeken op de website of op de Facebook-pagina van de klas. Denk er wel aan dat wanneer je de verhalen online deelt, alle gebruikte media vrij moeten zijn van copyright. Op Eduapp, een digitaal platform voor educatieve apps, staat een lijst met meer apps die je in kunt zetten bij digital storytelling. Meer lezen? Download nu het complete artikel uit Praxisbulletin!

Heb je zelf een onmisbare app die je in de klas gebruikt? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.