Home » Deze docenten zijn in de race voor de titel ‘Impact Docent van het Jaar 2023’ 

Deze docenten zijn in de race voor de titel ‘Impact Docent van het Jaar 2023’ 

Burgerschapsonderwijs helpt jongeren om actieve en verantwoordelijke burgers te worden. Scholen mogen dit type onderwijs zelf vormgeven: als apart vak of als onderdeel van bestaande vakken. Young Impact, een landelijke pionier op het gebied van jongerenactivatie, signaleert dat sommige docenten extra veel inspanningen leveren om maatschappelijke betrokkenheid onder jongeren te stimuleren. Daarom nomineerde de organisatie zes docenten voor de titel ‘Impact Docent van het Jaar’. De genomineerden zijn inmiddels bekend, dus wij stellen hen graag aan je voor! 

Nathalie Petrocchi is docent burgerschap bij ROC TOP in Amsterdam. Ze zet zich in voor kansengelijkheid binnen het onderwijs, is aanjager van een programma wereldburgerschap en organiseerde onlangs nog een evenement over prestatiedruk.

Niek Kerklaan is opleidingsmanager bij Zadkine in Rotterdam en helpt jongeren zonder middelbareschooldiploma een nieuwe start te maken. Hij bruist van de ideeën, heeft een informele band met zijn studenten en is recht voor zijn raap.

Manuela Wijnia is docent Engels op het Newmancollege in Breda, waar ze ook verantwoordelijk is voor de social media, mindfulnesstrainingen geeft en coördinator is van de maatschappelijke diensttijd.

Maarten Algera is docent maatschappijleer op het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Hij ontwikkelt speciale lesmodules waarmee hij zijn leerlingen aanspoort om uit hun comfortzone te komen en impact te maken.

Pij Karim is docent burgerschap op ROC Mondriaan en pleit al jaren voor beter burgerschapsonderwijs. Ze is brengt studenten in contact met lokale organisaties om samen impact te maken.

Hedy van Eck is docent didactisch practicum en sociale vaardigheden op CIOS Zuidwest in Goes. Ze stimuleert studenten hun talenten te ontwikkelen en in actie te komen voor iets wat zij belangrijk vinden.

Er kan nu op de genomineerde docenten gestemd worden via de website van Young Impact

Lesprogramma’s
Young Impact wil dat burgerschapsonderwijs als inspirerend en waardevol gezien gaat worden. Daarom ontwikkelt de organisatie lesprogramma’s waarmee jongeren gestimuleerd worden hun talenten te ontdekken en daarmee in actie te komen voor dat wat zij belangrijk vinden. Op deze manier zijn de afgelopen zeven jaar al 200.000 jongeren in actie gekomen met Young Impact. 

Young Impact Awards

Deze uitreiking is onderdeel van de jaarlijks terugkerende Young Impact Awards, die op 2 november aanstaande voor de zevende keer worden uitgereikt in de Q-Factory in Amsterdam. Young Impact nomineert hiervoor ieder jaar vijftien jongereninitiatieven die symbool staan voor een generatie die laat zien hoe het anders kan. Een nominatie voor een Young Impact Award geeft een enorme boost aan de maatschappelijke initiatieven van jongeren. De genomineerden worden op 2 oktober bekendgemaakt en vanaf dan kan er op hen en de genomineerde docenten gestemd worden. 

Jongeren verder helpen
YoungCapital is partner van de categorie ‘Impact Docent van het Jaar’. Tara Stegehuis, projectcoördinator maatschappelijke impact: “Jongeren willen groeien, werken en impact maken. Dat weten wij als recruitmentspecialist maar al te goed. En ook dat docenten van grote invloed kunnen zijn op die jongeren. Op hun zelfvertrouwen, kansen en motivatie om ergens vol voor te gaan. Daarom zijn wij ook dit jaar weer trotse sponsor van de award ‘Impact Docent van het Jaar’. Want écht goede docenten kunnen de eerste stap naar succes zijn.” YoungCapital organiseert voor alle genomineerde docenten een speciale training waarin zij tools krijgen om nóg meer impact te maken binnen het onderwijs. 

ABN AMRO is al jaren betrokken bij Young Impact en hoofdsponsor van de Young Impact Awards. De bank investeert graag mee in de toekomst van ambitieuze jongeren en schenkt de winnaars 2.500 euro uit het ABN AMRO Versnellingsfonds zodat zij hun initiatieven kunnen versnellen. De overige awardpartners zijn MIND Us (Gezondheid), Madurodam (Maatschappij), MDT (Diversiteit) en WWF Nederland (Klimaat). KRO-NCRV is mediapartner van de Young Impact Awards.   

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.