Home » Muziekles: rocken in groep 3

Muziekles: rocken in groep 3

'Niet iedereen klapt en stampt in de maat, maar het begin is gemaakt.'

Stamp stamp klap. Stamp stamp klap. Groep 3 concentreert zich ingespannen op de beat.
De muziekleerkracht trekt haar wenkbrauwen vragend op. Of ik zeker weet dat ik een lied met de kinderen wil schrijven op We Will Rock You van Queen. Ja, dat weet ik zeker. Een beetje muzikale opvoeding kan immers geen kwaad

Niet iedereen klapt en stampt in de maat, maar het begin is gemaakt. Joep deelt mee dat hij dit nummer kent; zijn vader is groot fan van deze koninklijke band. Jamie weet dat de zanger niet meer leeft en Dave vertelt dat een ander nummer van Queen altijd wordt gedraaid als de plaatselijke voetbalclub gewonnen heeft. Na het horen van deze informatie gaat mijn muzikale hart een beat sneller kloppen.

Muziek, ik ben er dol op. Thuis groeide ik op met allerlei soorten muziek. Mijn vader had als motto: ‘Ken je klassiekers.’ Ik kan me helemaal verliezen in een goed nummer, pluis teksten uit en probeer op instrumenten de akkoorden na te spelen. En niet te vergeten al die playbackshows die ik vroeger gaf. Maar om nu zelf muziekles te geven en te zingen…dat vind ik toch altijd een beetje spannend. Ik ben namelijk niet zo geschikt als het gaat om het aanleren van liedjes over fluitketels, vuurstenen en Olga die in de Wolga wordt gegooid. En ik word soms ook een beetje narrig van canon zingen. Maar geef me een rocknummer uit de Top 2000 en ik zorg ervoor dat groep 3 het publiek letterlijk omverblaast.
De muziekleerkracht leert wel al die liedjes-liedjes aan. En zo krijgen mijn lieve leerlingen het beste van twee muzikale werelden.

We gaan verder met het lied. Na het zien van de video – ‘Wow, die haren juf!’ en ‘Wajoo, die bril van die zanger!’ – gaan we aan de slag met de tekst. De kinderen hebben briljante ideeën en laten die al zingend horen. Muziekles is zoveel meer dan muziek maken; het is lezen, rekenen, maar ook spelling en taal. We oefenen met (lettergrepen) tellen, rijmen en woordenschat. Tot in de puntjes wordt er uitgevogeld of de woorden passen op de maat. Nog een kleine aanpassing aan het refrein en dan rockt ons lied van A tot Z.

Groep 3 groep 3 zijn wij (2x)

Wij zijn groep 3 en we zijn heel leuk,
En we liggen vaak in een deuk
Negen jongens zestien meisjes
En in de zomer eten wij graag ijsjes

Groep 3 groep 3 zijn wij (2x)

Wij zijn groep 3 en we lezen met plezier
En volgend jaar gaan we naar groep vier
Juf Naomi en juf Mieske,
Zijn echt waar de aller-allerliefste

Groep 3 groep 3 zijn wij (2x)

Stamp stamp klap. Stamp stamp klap.
‘Gaan we morgen weer zingen, juf?’ vraagt Riley.
Nou, dat klinkt me als muziek in de oren.

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.