Home » De magie van december

De magie van december

'Ruim twee weken later is het muzikale repertoire van mijn derdegroepers nog steeds onveranderd.'

Zie de maan schijnt door de bomen… We wish you a merry christmas… Sinterklaas kapoentje…
Oh dennenboom…

Het is maandagmiddag – eind september – en mijn lieve leerlingen zijn tijdens de knutselles welbekende decemberliedjes aan het zingen. En hard. Buiten is het 20 graden en Jan loopt nog in zijn korte broek. Omdat ik van deze kakofonie en de warmte van deze Indian summer hoofdpijn krijg, maan ik de klas tot stilte. Groep 3 kijkt me verbaasd aan. ‘Als jullie dan willen zingen, kies dan tenminste hetzelfde lied,’ is mijn vriendelijke doch dringende verzoek. Knippend en plakkend wordt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ ingezet. Ik had stiekem op een niet-aan-december-gerelateerde-meezinger gehoopt, maar ach, het kan altijd erger.

Ruim twee weken later is het muzikale repertoire van mijn derdegroepers nog steeds onveranderd. Elk vrij moment wordt aangegrepen om luidkeels mee te blèren met de traditionele sint-en kersthits. Ik kan het ze ook niet kwalijk nemen en stiekem baal ik van de commercie die het in haarachterlijke hoofd haalt chocoladeletters en ander suikergoed zo ongelooflijk vroeg in de schappen te leggen. Het lijkt of die hele decemberperiode steeds langer wordt. ‘Eerst is het zomervakantie, dan gaan we weer naar school en dan is het Sinterklaas,’ aldus Kris. Omdat groep 3 amper tijdsbesef heeft, doe ik een verwoede poging ze uit te leggen dat er tussen de start van het schooljaar en Sinterklaas drie maanden zitten. En in die drie maanden moet ik mijn lieve leerlingen – die met hun gedachten al bij een pakjesboot en goed gevulde schoentjes zijn – toch een en ander onderwijzen. Tja, en wat doe je dan?

Nou, if you can’t beat them, join them!
Maar wel pas zodra het weer guurder wordt en het vroeg donker is. En als het gezelschap uit Spanje is gearriveerd, dan gaan we helemaal los. We lezen en schrijven zelf verhalen over Sint, tijdens de aardrijkskundeles volgen we de route die de goedheiligman heeft afgelegd en met rekenen splitsen we met pepernoten en taaitaaipoppen. Samen versieren we de klas, zingen we luidkeels de vrolijkste liedjes en als klap op de vuurpijl bellen we met Piet. Deze tijd is magisch mooi.
Het is altijd extra hard werken in (de aanloop naar 5) december, maar als ik zie hoe groep 3 met volle teugen geniet, dan geniet ik ook.

Na een fantastische sinterklaasviering tuigen we de kerstboom op en maken ons klaar – er staan nog een kerstatelier en een kerstviering op de planning – voor de laatste dagen van 2019.
Lieve leerkrachten, geniet straks van een welverdiende kerstvakantie. Want voordat je het weet, liggen de paaseitjes weer in de winkel. Fijne feestdagen!

Laatste onderwijsnieuws

Portret van eerstejaars student Nena van Dalen

Even bellen met de pabo

Wat speelt er op de pabo? Dit keer vroegen we het aan eerstejaars student Nena van Dalen.

Bekijk
Een microfoon voor een Zweedse vlag

Column: Douze points naar ons mbo!

Ryan Smulders werkt als docent maatschappijleer in het mbo en is liefhebber van het songfestival. Hij ontdekte verschillende overeenkomsten.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.