Home » Laten we geen cadeaus meer maken

Laten we geen cadeaus meer maken

Er zijn een paar dingen in het onderwijs niet zo goed geregeld. En dan sla ik ‘kleine dingen’ zoals toetsdruk en ongelijke salariëring gewoon even over.

Ik heb het over zaken die op ons onderwijsbordje liggen, maar er echt niet horen. Er valt te discussiëren over de kerstboom optuigen, schoen zetten, kinderen insmeren met zonnebrand, klas aanvegen, schoolfruit snijden, luizenpluizen, avondvierdaagse lopen, veters strikken, verkeerslessen, omgangsvormen aanleren, schoolzwemmen, schoolvoetbal, paasontbijt, kerstdiner, schoonmaakavond, hockeytoernooi, schoolreis en koningsspelen. Allemaal ‘leuke’ dingen die niet per se een hoogwaardig onderwijsgehalte hebben. Ik las zelfs dat iemand beweerde dat klokkijken een taak van ouders zou moeten zijn, ook al zit dit in de leerdoelen. Interessant.

Nee, ik bedoel dat allemaal niet. Ik wil namelijk aandacht vragen voor de afschaffing van het moeder- en vaderdagcadeau. Ik durf te beweren dat de meerderheid van de leerkrachten zowel Vader- als Moederdag graag zou schrappen van het to-dolijstje. Bij mij gaat het altijd zo: een collega vertelt aan een andere collega in de teamkamer wat zijn of haar groep maakt voor Moeder- of Vaderdag. Ik schrik me (echt waar, ieder jaar opnieuw) een bult.
‘Wanneer is dat dan?’
Dus ik heb meestal nog twee, in een gunstig geval drie dagen om iets te bedenken. Die ene keer dat ik alle kinderen zelf iets liet bedenken, was een drama. Ik vond het enig, maar de ouders niet zo… Ik heb gesputterd, geprotesteerd en beargumenteerd gesmeekt bij mijn collega’s om nu eens een statement te maken. Maar niemand durft het aan.

Leerkrachten der Lage Landen, verenigt u! Laten we geen cadeaus meer maken. Laten we het hele fenomeen negeren. En wie weet doen we nog een duit in het zakje tegen de commerciële uitingen die vooral bijdragen aan de hoeveelheid nutteloze spullen die een mens heeft. Het wordt ook steeds ingewikkelder: twee vaders, vier moeders, geen vader of moeder – die cadeaus maken het niet makkelijker voor de kinderen. Vaders en moeders hebben geen aparte dag nodig. Ze hebben aandacht en focus nodig om te zien dat hun kinderen onvoorwaardelijk van hen houden. Ze moeten knuffels uitdelen en ontvangen en ze moeten genieten van de groei die hun kind doormaakt, ongeacht hoe langzaam of snel.

Dan hoeven wij geen lestijd op te offeren aan het maken van cadeaus die niemand echt leuk vindt…

Laatste onderwijsnieuws

Een werkplaats

Dompel je klas onder in  … techniek

Trek je werkhandschoenen aan, zet je veiligheidsbril op en laad de batterijen op: dompel je klas onder in techniek.

Bekijk

Fantasiekaartjes

Met deze fantasiekaartjes verzinnen de kinderen de mafste verhalen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.