1 Schoolbreed
Verbeter de rekenresultaten in een schoolbrede aanpak van groep 1 tot en met 8. Zorg voor een voortdurende focus op het rekenonderwijs door regelmatig met elkaar over het rekenonderwijs te praten.
2 Groep 1-2
Zorg voor een preventieve aanpak in de onderbouw. Signaleer opvallende ontwikkelingen en organiseer extra oefentijd op een speelse interactieve manier.
3 Observeren
Rekenen is meer dan alleen uitrekenen. Observeer of de kinderen de juiste strategie gebruiken, bij het rekenen tot en met 10 is dat bijvoorbeeld niet het tellen op de vingers.
4 Veel oefenen
Besteed ruim aandacht aan oefenen, onderhouden en automatiseren van de basisvaardigheden. Begin pas met automatiseren als er begrip is en het kind de juiste strategie begrijpt en gebruikt.
5 Doelen
Benoem en noteer het doel van de les zo concreet mogelijk.
Niet: je leert rekenen tot en met 100.
Wel: je leert rekenen tot en met 100 met de basisstrategie rijgen in maximaal 3 sprongen.
6 Zelfstandig nadenken
Laat kinderen zelfstandig nadenken tijdens de (verlengde) instructie. Laat hen tijdens de instructie tekeningen en strategieën op een wisbordje schrijven en bij de verwerking in het rekenschrift, ook bij digitaal onderwijs.
7 Diagnostisch gesprek
Maak na de Citotoets een foutenanalyse en voer een diagnostisch gesprek met kinderen die een opvallend resultaat hebben. Gebruik de uitkomsten voor de invulling van de volgende periode.
8 Ouders
Informeer de ouders over de rekenaanpak op school. Bijvoorbeeld: hoe werkt de strategie rijgen, waarom rekenen we op deze manier? Voor een kind is het fijn als zijn ouders begrijpen waar het mee bezig is.
9 Rekenen is leuk
Straal uit dat rekenen leuk is. Elk schooljaar meedoen aan De Grote Rekendag, laat kinderen bijvoorbeeld zien hoe breed en leuk rekenen is.Â
Arlette Buter is rekenspecialist en (mede)ontwikkelaar van Rekenplein en de rekenmethodes Pluspunt en De wereld in getallen.