Home » 5x omgaan met werkdruk

5x omgaan met werkdruk

Dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, is voor niemand iets nieuws. Toch blijft het een hot topic. Los van alle top-down initiatieven om de werkdruk te verminderen, kun je als leerkracht of docent ook het nodige doen om verandering in de situatie te brengen. We zetten vijf concrete tips voor je op een rij.

1. Een, twee, drie!

Zet voor je aan je werkdag begint de drie belangrijkste taken voor jezelf op een rij. Deze taken – groot of klein – zijn leidend en pak je het eerste op.

2. Verdeel en heers

Ben je iemand die vaak te veel hooi op zijn vork neemt? Maak dan van tevoren met collega’s een goede taakverdeling en bespreek daarbij wie welke taken het liefst doet.

3. Aandacht

Wat je ook doet, doe het met volle aandacht. Hoe meer je in het moment kunt werken, hoe minder je wordt afgeleid en hoe efficiënter je dus werkt.

4. Pauze

Neem op tijd pauze, al is het maar voor drie minuten. Loop even een rondje, of neem even een momentje voor jezelf en doe een flits-meditatie of ademhalingsoefening.

5. In balans

Werk je parttime? Neem dan niet dezelfde verantwoordelijkheden op je als je collega’s die fulltime werken. Je hebt minder uren in de week, dus verantwoordelijk dient navenant verdeeld te worden. Accepteer dus niet iedere uitnodiging als daardoor je werkzaamheden in het gedrang komen.

De tips in dit artikel zijn afkomstig van Doe’s mindful. Wil je verder lezen? Lees dan het artikel 7 tips om zélf je werkdruk te verminderen.

Wat doe jij om werkstress te lijf te gaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Twee kinderen wijzen naar een schilderij

Laat de verf spreken

Een creatieve schrijfopdracht bij een zelfgekozen schilderij.

Bekijk
Praatplaat Motiverend Kindgesprek van IEP

Motiverend kindgesprek

Waarom is het zinvol om het kind te betrekken bij het eigen leerproces? En hoe pak je een motiverend kindgesprek aan?

Bekijk
Studenten achter een laptop

Passende kerndoelen voor álle leerlingen

Onderwijs moet toegankelijk én inhoudelijk relevant zijn voor álle leerlingen, met passende kerndoelen en inhouden. Zo zetten de betrokkenen zich hiervoor in.

Bekijk
Beeld uit de vlog Latino King van Steven Stavast

Boek voor Nederlands: Latino King

Castel heeft geen zin in school. Hij laat zich verleiden drugs te smokkelen vanuit de Dominicaanse Republiek, en dat loopt helemaal verkeerd af.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.