Home » 5x omgaan met werkdruk

5x omgaan met werkdruk

Dat de werkdruk in het onderwijs hoog is, is voor niemand iets nieuws. Toch blijft het een hot topic. Los van alle top-down initiatieven om de werkdruk te verminderen, kun je als leerkracht of docent ook het nodige doen om verandering in de situatie te brengen. We zetten vijf concrete tips voor je op een rij.

1. Een, twee, drie!

Zet voor je aan je werkdag begint de drie belangrijkste taken voor jezelf op een rij. Deze taken – groot of klein – zijn leidend en pak je het eerste op.

2. Verdeel en heers

Ben je iemand die vaak te veel hooi op zijn vork neemt? Maak dan van tevoren met collega’s een goede taakverdeling en bespreek daarbij wie welke taken het liefst doet.

3. Aandacht

Wat je ook doet, doe het met volle aandacht. Hoe meer je in het moment kunt werken, hoe minder je wordt afgeleid en hoe efficiënter je dus werkt.

4. Pauze

Neem op tijd pauze, al is het maar voor drie minuten. Loop even een rondje, of neem even een momentje voor jezelf en doe een flits-meditatie of ademhalingsoefening.

5. In balans

Werk je parttime? Neem dan niet dezelfde verantwoordelijkheden op je als je collega’s die fulltime werken. Je hebt minder uren in de week, dus verantwoordelijk dient navenant verdeeld te worden. Accepteer dus niet iedere uitnodiging als daardoor je werkzaamheden in het gedrang komen.

De tips in dit artikel zijn afkomstig van Doe’s mindful. Wil je verder lezen? Lees dan het artikel 7 tips om zélf je werkdruk te verminderen.

Wat doe jij om werkstress te lijf te gaan? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een escalatieladder in de klas?

De escalatieladder is een populaire manier om een conflict in kaart te brengen. Maar: wat kun je nou met zo'n ladder? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk
Een meisje zit in het gras te lezen

Boekentips juli 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.