Home » 3x succesvol voor de klas als invalskracht

3x succesvol voor de klas als invalskracht

Heb je weleens voor de klas gestaan als invalskracht? Dan weet je dat het even kan duren voordat leerlingen aan je gewend zijn, maar ook dat voor jou als invaller moeilijk kan zijn het stokje tijdelijk van iemand anders over te nemen. Met deze tips maak je van jouw functie als invalskracht een succes!

1. Een goede start als invalskracht

Begroet leerlingen zodra ze de klas binnenkomen. Een goed begin is immers het halve werk. Probeer ook niet te snel te beginnen met de les, met neem de tijd om jezelf te introduceren en om de leerlingen alvast een beetje te leren kennen. Vraag daarbij niet alleen naar hun namen, maar vraag ook of iedere leerling iets leuks over zichzelf te vertellen heeft. Zit er iemand op voetbal? Haak daar dan op in en vraag of er meer leerlingen zijn die graag een potje voetballen. Door interesse te tonen en klassikaal verbanden te leggen begin je de dag op een positieve manier.

2. Stel grenzen

Als invaller ben je misschien geneigd meer door te vingers te zien. Je staat per slot van rekening voor de klas van iemand anders en wil graag aardig worden gevonden door de leerlingen. Toch is het belangrijk dat je je niet anders voordoet dan hoe je normaal gesproken voor de klas zou staan. Dat betekent dat het belangrijk is om je grenzen aan te geven en daar ook consequent in te zijn. Schrijf je ‘huisregels’ op het bord waar iedereen ze kan zien. Of nog beter: stel de regels op in samenspraak met leerlingen. Dan weet iedereen hoe de vork in de steel zit en alleen het gevoel inbreng te hebben zorgt er al voor dat leerlingen zich eerder gedeisd houden.

3. Ken je rechten

Als invalkracht teken je een andere overeenkomst dan wanneer je ergens vast in dienst zou gaan, maar dit betekent niet dat je geen aanspraak maakt op rechten die collega’s in een vast dienstverband wel hebben. Zo gelden bijvoorbeeld dezelfde salarisregels. En heb je in een schooljaar meer dan zestig dagen voor de klas gestaan als invaller? Dan heb je recht op periodieke loonsverhoging. En werk je tot aan de zomervakantie? Dan krijg je gewoon uitbetaald tot en met 31 juli, net als je collega’s. Kortom: zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent, dat neemt aan de onderhandeltafel een hoop onduidelijkheid weg.

Meer weten?

Wil je meer weten over het wel en wee van invalskrachten in het po en in het vo? Op Straksvoordeklas.nl staan verschillende artikelen binnen dit thema. Zo vind je in het artikel Zo maak je van invallen een succes deze en meer tips om er een succes van te maken en krijg je in dit artikel niet alleen tips voor leerkrachten en docenten, maar ook voor de school.

Wat is jouw gouden tip voor invalkrachten in het po of in het vo? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.