Home » 10 do’s en don’ts in de eerste lesweek

10 do’s en don’ts in de eerste lesweek

Een goed begin is het halve werk. Waar je bij de gemiddelde baan slechts één keer een eerste werkdag hebt, begin je als docent ieder jaar opnieuw ‘voor het eerst’ met een nieuwe klas, een nieuw rooster en vaak ook nieuwe collega’s. En als invalkracht heb je nog vaker te maken met nieuwe gezichten en nieuwe werkwijzes. Bekijk de tips!

Dit bericht is eerder verschenen op Onderwijs van Morgen.

Met deze tips en adviezen van Monsterboard voor je eerste werkdag, kom je als docent ook je eerste lesweek na de vakantie glansrijk door.

1. Kom niet te laat

Neem een bus eerder of stap extra vroeg op de fiets of in de auto. Ook al ben je het eerste uur slechts vijf minuten te laat, de toon is gezet. Zie de leerlingen nog maar eens serieus bij de les te krijgen na zo’n valse start.

2. Voorstellen

Ongetwijfeld zijn er weer nieuwe gezichten in de lerarenkamer. Neem het initiatief en stel je voor. Ook al onthoud je niet direct alle namen, dit is de start van een fijne samenwerking. En jouw collega’s weten wel meteen wie je bent.

3. Vragen

Ben je zelf nieuw op een school, of zijn systemen veranderd? Stel vragen, dit toont je betrokkenheid. Bovendien, als docent werk je niet voor niets in een team, samen kom je er wel uit.

4. Maak notities

Als docent heb je toch zeker een maand vakantie. Logisch dat je weer even in moet komen. Maak notities en schrijf op wat je niet wil vergeten.

5. Samen lunchen

De lunchpauze is de beste tijd om je collega’s beter te leren kennen. Ook al ligt er nog nakijkwerk of andere taken die gedaan moeten worden, een pauze is hét moment om een gesprek aan te knopen.

6. Kopje koffie?

Loop je naar het automaat? Vraag direct of je wat mee kunt nemen voor je collega. Niets fijner dan sympathieke collega’s.

7. Niet afwachten

Het zal je als docent niet snel overkomen, maar heb je een rustige opstartweek, vraag of je een vakgenoot kunt helpen.

8. Telefoon in de tas

Natuurlijk kijk je ook als docent wel eens op je telefoon. Maar niet tijdens de les, geef je leerlingen het goede voorbeeld!

9. Klaag niet

Als docent heb je het niet altijd makkelijk, maar begin het jaar met goede moed. Je wilt niet bekend staan als de eeuwige mopperpot. Voor de klas staan is namelijk ook heel erg leuk.

10. Op tijd naar huis

Begin niet meteen met het sparen van overuren. Een eerste werkweek is altijd extra vermoeiend. Spaar je krachten en ga na je laatste les lekker naar huis om op te laden voor de volgende werkdag.

Wat zijn jouw tips voor de eerste werkweek na de vakantie?  Praat mee op social media!

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk
Een grote blauwe schep als kunstwerk in de openbare ruimte

Buitenkunst, buitengewoon

Kunst in de openbare ruimte: een uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier kunst te bekijken en te beschouwen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.