Home » Whitepaper: Zomerlezen – De zomerdip voorbij

Whitepaper: Zomerlezen – De zomerdip voorbij

De zomervakantie betekent voor kinderen in het basisonderwijs veel tijd om te spelen en zes weken geen school. Even lekker uitrusten en verder gaan met waar je was gebleven. Helaas werkt dat niet voor ieder kind. Veel kinderen kunnen niet verder met waar ze waren gebleven. Ze hebben last van een ‘zomerdip’. Hoe kun je ze uitdagen om te blijven lezen?

Een jaar jaar is er hard gewerkt aan rekenopgaven, leren lezen, het schrijven van teksten en andere vaardigheden. Een vakantie is dan wel verdiend. Niet alle kinderen kinderen gaan weer verder waar ze ze waren gebleven. Een zomerdip is voor het kind niet alleen heel vervelend, het werkt ook zeer demotiverend. Na een jaar lang oefenen blijkt het behaalde niveau gedaald. Het kind kan niet verder en moet opnieuw beginnen met inoefening van de vaardigheid.

Gemotiveerd en gevarieerd lezen in de zomer

Om het leesniveau op peil te houden, moet het kind veel blijven lezen. Van veel lezen wordt het kind niet alleen een betere lezer, het vergroot ook zijn wereld en zijn woordenschat. In het whitepaper ‘Zomerlezen – de zomerdip voorbij‘ lees je hoe je de intrinstieke motivatie kan stimuleren en worden er goede leessuggesties gegeven.

Wil je zelf meer lezen? Bekijk dan ook de tips in het artikel ‘5x lezen tijdens de zomervakantie‘.

Wat doe jij om leerlingen te stimuleren om ook tijdens de zomervakantie te lezen? Deel je tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een lachend meisje met een bloem in haar haar

Lied van de maand: Het wordt weer lente

Een stoer rocknummer over de lente! Hieronder vind je een ingezongen lied, een karaokeversie en tips die je kunt gebruiken in je les.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.