Home » Week van de Mediawijsheid 2019: aan of uit?

Week van de Mediawijsheid 2019: aan of uit?

Van 8 tot en met 15 november vindt in heel Nederland alweer de tiende Week van de Mediawijsheid plaats. Het thema dit jaar is ‘Aan of uit?’, waarbij alles draait om ‘slim aanstaan’. Wat dat is, lees je in dit artikel. Ook is het tijdens deze periode weer tijd voor de landelijke wedstrijd van MediaMasters: de serious game over de kansen en gevaren van (online) media.

Tegenwoordig regel je steeds meer zaken online. Van je werk tot aan je bankzaken en van die droomvakantie tot het plannen van het kerstdiner door middel van appgroepen en datumprikkers; je kunt het zo gek niet bedenken of je doet het online. Prima, het is immers een verrijking. Maar kan het ook te veel zijn? Volgens het Netwerk Mediawijsheid, organisator van de Week van de Mediawijsheid, kan dat zeker wel. Bijvoorbeeld als je smartphone meer aandacht krijgt dan je familie, of wanneer je merkt dat je lichaam protesteert van al dat appen en scrollen, zo stelt het netwerk.

Aan of uit?

Kortom, tijd om te reflecteren op en na te denken over de manier waarop we media inzetten, aldus de organisatie. Hoe helpt digitale technologie ons? En wanneer zit het ons juist in de weg? Wanneer kies jij om aan of uit te staan? Deze vragen staan gedurende de campagneweek centraal. Op de website van de Week van de Mediawijsheid vind je een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd. Selecteer bij doelgroep ‘kinderen’ en/of ‘jongeren’ en bekijk wat er bij jou in de buurt te doen is.

MediaMasters 2019

MediaMasters is de serious game voor leerlingen in groep 7 en 8 over de kansen en de gevaren van (online media). Tijdens de landelijke wedstrijd die tijdens de Week van de Mediawijsheid plaatsvindt, strijden duizenden Nederlandse klassen om de ‘Meest mediawijze klas van Nederland’ te worden. Door het spelen van de game, bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Is jouw klas ook klaar om de strijd aan te gaan tegen duizenden andere klassen voor de titel de meest mediawijze klas van Nederland? Lees verder over de serious game in het onlangs op OVM verschenen artikel Zo maakt jouw klas kennis met de kansen en gevaren van media.

Welke activiteiten onderneem jij tijdens de Week van de Mediawijsheid 2019? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.