Home » Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Wat moeten we nog weten (en doceren) over de clitoris?

Op 24 mei staat Biologie voor Jou op de NIBI conferentie in Egmond aan Zee. Onze bijdrage dit jaar is een werkgroep van de stichting SKSPRAAT. Kleine spoiler: na de werkgroep zijn deelnemende docenten niet alleen kennis, maar ook een (3d model) vulva en clitoris rijker.

De volledige vorm van de clitoris is voor veel mensen nog niet zo lang als zodanig herkenbaar: pas sinds 2022 is de (correcte vorm van) clitoris opgenomen in de methode Biologie voor Jou. Malmberg was daarmee de eerste schoolboeken-uitgever in Nederland die zoveel ruimte aan dit geslachtsorgaan gaf. 

Het 3d model is vervaardigd door designbureau Chique de Piemel, die zich richt op het doorbreken van taboes rondom onze seksualiteit. In de clitoris en de vulva zitten magneten, waardoor ze aan elkaar geklikt kunnen worden. Op het vernieuwde vulva-deel zijn de binnenste en buitenste vulvalippen en de urethra (plasbuis) te zien. 

Thema Voortplanting & seksualiteit geactualiseerd

Komend schooljaar kunnen docenten en leerlingen nog meer vernieuwingen verwachten. De methode BvJ is meegegroeid met de huidige tijd en de maatschappij. Waarbij gelijkheid, gevoelens, emoties en empowerment een grote rol spelen. De ‘schaam’-bewoordingen zijn geschrapt; voor ons fascinerende lichaam hoeven wij ons uiteraard niet te schamen.

Kant-en-klare lesopdracht!

Lijkt het je leuk om dit onderwerp in je les te bespreken en meer te weten te komen over de ontwikkeling van lesstof over de clitoris? Bekijk hier de lesopdracht gemaakt door biologiedocent en toetsen-expert René Westra!

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat vermoeid op zijn bureau ligt met een bordje Help!

Lied van de maand: Ik heb het zo druk!

Even lekker klagen: we hebben het zo druk! Hier vind je een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie en tips voor je les.

Bekijk
Een klas vol jongens in een oude jongensschool

Luistertip: De Jongensschool

In de documentaire De jongensschool onderzoekt Jan Maarten Deurvorst zijn herinneringen aan een van de laatste jongensscholen.

Bekijk
Drie kinderen rennen op blote voeren door het gras

Zomerse zot- en zaligtijd

Ben jij direct in de vakantiestemming of moet je nog even wennen? Met deze tips ben je verzekerd van een zalige zomertijd!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.