Home » Waar komt de paashaas vandaan?

Waar komt de paashaas vandaan?

Jouw leerlingen hebben vast al wel eens gevraagd waar die paashaas toch vandaan komt. En wat die eieren ermee te maken hebben. Maar wist jij toen het antwoord? Wij helpen je een eindje op weg met vier mogelijke verklaringen.

Zoals bij elk verhaal, dat al generaties lang van mond-tot-mond wordt doorverteld, zijn er verschillende versies in omloop. Toch komt de kern uiteindelijk op hetzelfde neer: een haas die (gekleurde) eieren legt.

Mythe 1: Godin Ostara en het gewonde vogeltje

De paashaas vinden we terug in verschillende Germaanse mythen over Ostara, de godin van de lente en de vruchtbaarheid. Het Duitse woord voor Pasen, Ostern, zou van haar naam zijn afgeleid.

In een van de mythes vindt een klein meisje een gewond vogeltje. Ze vraagt de godin Ostara om hulp. De godin ziet dat het vogeltje er slecht aan toe is en niet meer zal kunnen vliegen. Daarom verandert zij het vogeltje in een haas. Ostara vertelt het meisje dat de haas één keer per jaar terug zal komen om gekleurde eieren te leggen.

Mythe 2: Godin Ostara en de gekke kip

Een andere verklaring voor de bijzondere band tussen paashaas en kip, is te vinden in het verhaal over Ostara’s gekke kip. Volgens de mythe verstopt die kip elke keer haar eieren zodra ze deze gelegd heeft. Daar kan de godin helaas niet om lachen. Ze verandert daarom de kip in een haas die de eieren weer moet zoeken.

De haas als symbool voor vruchtbaarheid

Vruchtbaarheidsfeesten, om de overgang van de winter naar de lente te vieren, zijn zo oud als de weg naar Rome. Zowel de haas als het ei zijn bekende symbolen voor vruchtbaarheid. De combinatie van die twee is een verklaring voor het ontstaan van het verhaal over een haas met een mand vol eieren op zijn rug.

Eieren als symbool voor wederopstanding

Met Pasen vieren christenen de wederopstanding van Christus. Eieren staan niet alleen symbool voor vruchtbaarheid, maar ook voor wedergeboorte. En dat niet alleen in de westerse wereld. Zo wordt bijvoorbeeld het Perzisch Nieuwjaar (rond 20 maart) ook ingeluid met geverfde eieren.

Heb jij de paashaas-vraag al eens gehad? En wat heb je toen geantwoord? Deel je ervaringen met ons via onderstaand reactieformulier.

1 reactie op “Waar komt de paashaas vandaan?”

  1. Thea Vangossum

    De vogelvrouwtjes zijn klaar om hun uit te leggen maar de mannetjes zijn nog niet klaar met hun nest de vrouwtjes zoeken en zachte plaats om een eitje veilig te liggen rond een hazenburcht is de grond in het gras ongewoeld en zacht en kan het vogeltje rustig haar eitje leggen de huizen verzamelen deze uitjes en liggen die in de tuinen verder kom je in de sprookjeswereld terecht en gaan de huizen die eieren schilderen kleuren versieren om ze nadien in de Tuinen te liggen dit gaat dan wel over de tijd toen we nog enkel echte eieren gebruikte om met Pasen in de tuin te liggen of met Pasen uit te delen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.