Home » Volg de inspiratiesessie ‘De kracht van rijke teksten’

Volg de inspiratiesessie ‘De kracht van rijke teksten’

boekenkast

Dat meer kinderen leesplezier ervaren en met een sterk tekstbegrip de wereld in stappen, dat willen we als onderwijsprofessionals natuurlijk allemaal. Maar hoe doe je dat? Volgens taal- en leesspecialist Tjalling Brouwer bereik je dit met een goede aanpak en de juiste teksten: rijke teksten. Tijdens de inspiratiesessie ‘De kracht van rijke teksten’ op het online event Onderwijs van Morgen Live! laat Tjalling je zien wat rijke teksten zijn en waarom ze essentieel zijn voor het begrijpend leesonderwijs.

Op donderdag 3 februari 2022 gaat het gebeuren! Dan organiseren we tussen 16.00 en 17.30 uur hét evenement voor onderwijsprofessionals: Onderwijs van Morgen Live! Een gratis online event waarin verschillende inspirerende sprekers hun laatste inzichten met je delen over de groei en ontwikkeling van leerlingen. Voor je eigen groei biedt het programma interactieve inspiratiesessies met praktische tips & tricks van collega’s en onderwijsexperts.

Authenticiteit en interactie

‘Het doel van onderwijsprofessionals is kinderen voorbereiden op wat ze in het leven gaan tegenkomen’, zegt Tjalling. ‘Daarom is het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met rijke teksten.’ Een van de kenmerken van een rijke tekst is authenticiteit. ‘Achter iedere tekst zit een schrijver. Met welk doel schreef hij of zij de tekst? Wat vindt deze schrijver van het onderwerp?’ Interactie over tekst is ontzettend belangrijk voor de leesvaardigheid van kinderen. Daarnaast maakt de interactie de les ook interessanter.

Maak het kinderen niet te makkelijk

‘Binnen het onderwijs bieden we kinderen vaak versimpelde teksten aan, maar daardoor ontneem je je leerlingen de kans om échte teksten te leren begrijpen’, aldus Tjalling. ‘In het echte leven komen ze geen vereenvoudigde teksten tegen. We beseffen steeds meer dat versimpelen daarom geen verstandige keuze is.’ Uit PISA-resultaten blijkt dat Nederlandse kinderen goed zijn in informatie opzoeken, maar vaardigheden als relaties leggen, tussen de regels door lezen en een mening vormen ontbreken. Volgens Tjalling valt daar veel winst te behalen met de inzet van rijke teksten.

Laat je inspireren door de tekst

Tjalling deelt in de inspiratiesessie praktische tips voor het selecteren van de juiste teksten met je en laat zien hoe HOTS-vragen (Higher Order Thinking Skills) een dieper tekstbegrip bij je leerlingen stimuleren. Een tip die Tjalling alvast wil weggeven: ‘Laat je inspireren door de tekst. Onderwijs moet verrassend zijn. Iedere keer hetzelfde riedeltje werkt niet. Kijk naar de tekst en bouw daar je les omheen. Kinderen ontwikkelen op die manier een voorkeur voor genres, schrijvers en soorten teksten. Ik denk dat we onze kinderen veel meer moeten laten zien hoeveel prachtige teksten er zijn.’

Wil je meer te weten komen over dit onderwerp? Meld je nu aan voor de inspiratiesessie ‘De kracht van rijke teksten’ van Tjalling Brouwer.

Tjalling Brouwer is eigenaar van onderwijsadviesbureau Xperto. Als zelfstandig onderwijsadviseur begeleidt hij scholen bij het optimaliseren van hun taalonderwijs. Tjalling werkte 15 jaar als leerkracht en directielid op een basisschool, is voorzitter van de Vereniging van Taalspecialisten en conceptauteur van verschillende taal- en leesmethodes voor het basisonderwijs. Als onderwijsadviseur en onderwijskundige is Tjalling de aangewezen gids op weg naar meer leesplezier en tekstbegrip.

Meer over het event Onderwijs van Morgen Live!

Laatste onderwijsnieuws

Een kind dat ligt te lezen in de schoolbibliotheek

Boekentips februari 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk
Twee kinderen steken hun vinger op

Het belang van filmeducatie

Filmleraar van het jaar regio Midden Astrid van der Knaap deelt haar visie op filmeducatie en geeft tips.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.