Home » Materiaal 12+ » Zweedse tweeling

Zweedse tweeling

Een eeneiige tweeling in Scandinavië: de ene broer woont in Zweden en de andere is lang geleden verhuisd naar Noorwegen. Ze bezochten elkaar wekelijks, maar door de coronamaatregelen was dat niet meer mogelijk. De inventieve tweeling vond daar een oplossing voor.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat zou jouw oplossing zijn?
  2. Wie heb jij gemist tijdens de lockdown?

 

Lees de tekst en bekijk de video

Grensbeperking door corona houdt tweelingbroers (74) niet uit elkaar: “Iedere ontmoeting is feestje” | Instagram | AD.nl

 

Video van een ontmoeting op de brug

 

Vragen bij de tekst en de video

  1. Hoe ver wonen de broers bij elkaar vandaan?
  2. Waarom woont de ene broer niet meer in Zweden?
  3. Hun afspraak is afgelopen jaar drie keer niet doorgegaan. Hoe kwam dat?
  4. De broers spreken af in het midden van een brug. Waarom mag dat wel?
  5. De broers hebben enige bekendheid verworven door deze actie. Wat vind je daarvan?
  6. In de video zie je voor je hoe zo’n ontmoeting eruitziet. Wat is je eerste reactie?

 

Aan de slag

 Optie 1

Waar zouden de twee broers het over kunnen hebben tijdens hun wekelijkse ontmoeting op de brug? Je mag je fantasie de vrije loop laten!

Schrijf een gesprek uit (200 – 300 woorden) waarin je de leestekens op een goede manier gebruikt. Je doet dat dus als volgt:

Ola: “……”

Pontus: “…”

 

Optie 2

De politie heeft de broers al eens tegengehouden. Bedenk zelf een spannende scène (200 – 300 woorden) waarin de broers de politie om de tuin leiden, zodat ze elkaar toch op de brug kunnen zien.

 

Optie 3

Wie miste jij tijdens de lockdown? Op welke creatieve en ongebruikelijke manier (die ook nieuwswaardig is) hadden jullie elkaar misschien toch kunnen zien? Beschrijf je plan in 200 – 300 woorden.

Antwoorden

WK20_Zweedse tweeling_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk
Auto zakt in gat in de weg

Zinkgaten

Overal op de wereld komen ze voor: zinkgaten. Ook in de Nederland ontstaat soms een gat dat zo groot is, dat een auto erin kan verdwijnen. Hoe ontstaan zinkgaten en waarom komen zinkgaten steeds vaker voor?

Bekijk
Kind loopt boek in

Btw op boeken naar 21%

In het Hoofdlijnenakkoord 2024, de plannen van het nieuwe kabinet, is opgenomen dat de btw op boeken van 9% naar 21% gaat. Binnen de kortste keren stond de boekenwereld op z’n kop.

Bekijk

Waarom Nederlands zo moeilijk is

Van de Nederlandse taal wordt vaak gezegd dat die moeilijk te leren is. Taalwetenschapper Sterre Leufkens vergeleek het Nederlands met verschillende talen en kwam erachter dat het Nederlands bijzonder veel regels heeft zonder duidelijk nut.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.