Home » Materiaal 12+ » Zweedse tweeling

Zweedse tweeling

Een eeneiige tweeling in Scandinavië: de ene broer woont in Zweden en de andere is lang geleden verhuisd naar Noorwegen. Ze bezochten elkaar wekelijks, maar door de coronamaatregelen was dat niet meer mogelijk. De inventieve tweeling vond daar een oplossing voor.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat zou jouw oplossing zijn?
  2. Wie heb jij gemist tijdens de lockdown?

 

Lees de tekst en bekijk de video

Grensbeperking door corona houdt tweelingbroers (74) niet uit elkaar: “Iedere ontmoeting is feestje” | Instagram | AD.nl

 

Video van een ontmoeting op de brug

 

Vragen bij de tekst en de video

  1. Hoe ver wonen de broers bij elkaar vandaan?
  2. Waarom woont de ene broer niet meer in Zweden?
  3. Hun afspraak is afgelopen jaar drie keer niet doorgegaan. Hoe kwam dat?
  4. De broers spreken af in het midden van een brug. Waarom mag dat wel?
  5. De broers hebben enige bekendheid verworven door deze actie. Wat vind je daarvan?
  6. In de video zie je voor je hoe zo’n ontmoeting eruitziet. Wat is je eerste reactie?

 

Aan de slag

 Optie 1

Waar zouden de twee broers het over kunnen hebben tijdens hun wekelijkse ontmoeting op de brug? Je mag je fantasie de vrije loop laten!

Schrijf een gesprek uit (200 – 300 woorden) waarin je de leestekens op een goede manier gebruikt. Je doet dat dus als volgt:

Ola: “……”

Pontus: “…”

 

Optie 2

De politie heeft de broers al eens tegengehouden. Bedenk zelf een spannende scène (200 – 300 woorden) waarin de broers de politie om de tuin leiden, zodat ze elkaar toch op de brug kunnen zien.

 

Optie 3

Wie miste jij tijdens de lockdown? Op welke creatieve en ongebruikelijke manier (die ook nieuwswaardig is) hadden jullie elkaar misschien toch kunnen zien? Beschrijf je plan in 200 – 300 woorden.

Antwoorden

WK20_Zweedse tweeling_antwoorden

Andere Lesopener Nederlands

Standbeeld van Jan Pieterszoon Coen

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen

In Hoorn staat een standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Het beeld is echter omstreden door de wandaden van Coen tijdens de zeventiende eeuw. Kan zijn standbeeld blijven staan of moet het verdwijnen?

Bekijk
Herdenking Navalny

Overlijden van Aleksej Navalny

Vorige week overleed oppositieleider Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in een Russisch strafkamp. Er is wereldwijd geschokt gereageerd op het nieuws.

Bekijk
Kinderen spelen basketbal

Gymleraren lopen risico op gehoorschade

Door onder andere stuiterende ballen en schreeuwende leerlingen kan het geluid tijdens gymlessen oplopen tot wel 90 decibel. Daardoor lopen gymleraren het risico op gehoorschade.

Bekijk

De waterfles als statussymbool

De Stanley Cup, een grote en prijzige waterfles uit Amerika, is een internetfenomeen. De waterfles blijkt een nieuw statussymbool te zijn. Massih Hutak verbaast zich hierover in zijn gesproken column.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.