Home » Materiaal 12+ » Zweedse tweeling

Zweedse tweeling

Een eeneiige tweeling in Scandinavië: de ene broer woont in Zweden en de andere is lang geleden verhuisd naar Noorwegen. Ze bezochten elkaar wekelijks, maar door de coronamaatregelen was dat niet meer mogelijk. De inventieve tweeling vond daar een oplossing voor.

 

 Vragen vooraf

  1. Wat zou jouw oplossing zijn?
  2. Wie heb jij gemist tijdens de lockdown?

 

Lees de tekst en bekijk de video

Grensbeperking door corona houdt tweelingbroers (74) niet uit elkaar: “Iedere ontmoeting is feestje” | Instagram | AD.nl

 

Video van een ontmoeting op de brug

 

Vragen bij de tekst en de video

  1. Hoe ver wonen de broers bij elkaar vandaan?
  2. Waarom woont de ene broer niet meer in Zweden?
  3. Hun afspraak is afgelopen jaar drie keer niet doorgegaan. Hoe kwam dat?
  4. De broers spreken af in het midden van een brug. Waarom mag dat wel?
  5. De broers hebben enige bekendheid verworven door deze actie. Wat vind je daarvan?
  6. In de video zie je voor je hoe zo’n ontmoeting eruitziet. Wat is je eerste reactie?

 

Aan de slag

 Optie 1

Waar zouden de twee broers het over kunnen hebben tijdens hun wekelijkse ontmoeting op de brug? Je mag je fantasie de vrije loop laten!

Schrijf een gesprek uit (200 – 300 woorden) waarin je de leestekens op een goede manier gebruikt. Je doet dat dus als volgt:

Ola: “……”

Pontus: “…”

 

Optie 2

De politie heeft de broers al eens tegengehouden. Bedenk zelf een spannende scène (200 – 300 woorden) waarin de broers de politie om de tuin leiden, zodat ze elkaar toch op de brug kunnen zien.

 

Optie 3

Wie miste jij tijdens de lockdown? Op welke creatieve en ongebruikelijke manier (die ook nieuwswaardig is) hadden jullie elkaar misschien toch kunnen zien? Beschrijf je plan in 200 – 300 woorden.

Antwoorden

WK20_Zweedse tweeling_antwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere Lesopener Nederlands

Feit of fictie: Rusland profiteert van sancties

Als het aan Geert Wilders ligt, stopt Nederland met de economische sancties tegen Rusland. Volgens hem werkt de boycot van Russisch gas en Russische olie niet en heeft Rusland zelfs voordeel van deze sancties. Radio 1 zocht uit of dit klopt.

Bekijk

Sneuvelende verkiezingsbeloftes

Afgelopen woensdag kon Nederland zijn stem uitbrengen. Nu het volk heeft gekozen is het tijd voor de formatie. Partijen onderzoeken met wie ze willen samenwerken en op welke punten water bij de wijn gedaan moet worden. Daarbij zullen verkiezingsbeloftes sneuvelen.

Bekijk

Voordracht Ramsey Nasr

Enkele dagen geleden droeg dichter Ramsey Nasr een stuk voor bij het televisieprogramma Khalid & Sophie. Zijn verhaal raakte vele mensen en bereikte in korte tijd een groot publiek. In het stuk deelt hij op indringende wijze zijn overpeinzingen over de gebeurtenissen in Gaza en de reactie van de media daarop.

Bekijk

Vismigratierivier Afsluitdijk

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vismigratierivier bij de Afsluitdijk. Door die rivier kunnen vissen oversteken van zoet water naar zout water. Voor sommige vissen is dat noodzakelijk om te overleven.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.