Home » Materiaal 12+ » Wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president?
Schooltype
Onderwerp

Wordt Geert Wilders de nieuwe minister-president?

De uitslag van de verkiezingen is bekend. Misschien heb jij ook wel gestemd. Wat gaat er nu met jouw stem gebeuren? Wanneer is bekend wie de nieuwe minister-president van Nederland wordt? En wat betekent deze uitslag voor jouw eigen situatie?
Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag met de vragen.

De peilingen lieten het al een beetje zien, maar het was toch nog een verrassing. De PVV van Geert Wilders heeft met 37 zetels de verkiezingen gewonnen. De nieuwe partij van Pieter Omtzigt, NSC, komt met 20 zetels de Tweede Kamer in. De combinatie van Partij van de Arbeid en GroenLinks krijgt 25 zetels. De VVD krijgt tien zetels minder dan na de vorige verkiezingen en blijft steken op 24 zetels. Nu de uitslag bekend is, heeft de Tweede Kamer aan oud-minister Ronald Plasterk gevraagd om verkenner te worden. Hij gaat de wensen van de andere partijen op een rijtje te zetten.

“Mijn kinderen komen maar niet aan een woning, die staan al ik-weet-niet-hoe-lang ingeschreven. Maar dat ‘minder Marokkanen’-standpunt van hem, dat past niet bij mij. Daar heb ik een hekel aan.”

Een PVV-stemmer in de wijk Groenewoud, Tilburg, tegen RTL Nieuws.

De kiezer heeft duidelijk laten weten dat een regering ‘over rechts’ gewenst is. Kiezers vonden het onderwerp migratie en bestaanszekerheid erg belangrijk. Het RTL Nieuws interviewde een mevrouw over haar keuze voor Wilders. Omdat haar kinderen maar geen woning kunnen vinden, stemde ze PVV, maar met zijn standpunt over de islam is ze het niet eens.

Om wetten te maken en besluiten te nemen heb je de meerderheid van de zetels nodig. De PVV en andere politieke partijen zullen dus moeten samenwerken.

Vragen

1. Je hebt net het filmpje gekeken.
Met welke reactie in het filmpje ben jij het meest eens? Waarom?

  2. Wat vind jij van de verkiezingsuitslag? Licht je antwoord toe.

  3. De PVV van Geert Wilders staat bekend om zijn standpunten over de islam. Waarom kan de PVV niet zomaar wetten aannemen die de islam verbieden? Noem twee redenen.

  4. Denk jij dat deze uitslag zorgt voor meer of minder verdeeldheid in Nederland?

  5. Geef aan of je het eens of oneens bent met de volgende stelling: “Je mag de grootste winnaar van de verkiezingen niet uitsluiten bij het vormen van een nieuwe regering.”

  6. Met welk probleem moet de nieuwe Tweede Kamer meteen aan de slag? En wat zou een oplossing zijn voor dit probleem volgens jou?

  Downloads

  Antwoorden bekijken

  Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

  Andere Lesopener Burgerschap

  De Spreidingswet: wat vindt de burger?

  De Spreidingswet is van kracht. Die wet moet ervoor zorgen dat de opvang van asielzoekers eerlijker wordt verdeeld over de gemeenten in Nederland.

  Bekijk

  Verbod op vapes met een smaakje: zin of onzin?

  Op 1 januari ging het verbod op de verkoop van vapes met een smaakje in. Hiermee probeert de overheid te voorkomen dat jongeren beginnen met vapen. Vapen is namelijk erg verslavend. Is het goed dat de overheid deze maatregel genomen heeft? Lees de tekst hieronder en bekijk de video. Daarna ga je aan de slag […]

  Bekijk

  Stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Best belangrijk?

  Op 22 november gaat Nederland weer naar de stembus. We kiezen dan onze volksvertegenwoordigers voor de Tweede Kamer. Ook bepaalt de uitslag welke partijen samen het land gaan besturen. Het beloven spannende verkiezingen te worden, want er zijn veel nieuwe kandidaten om uit te kiezen. Maar hoe kom je erachter op wie je moet stemmen?Lees […]

  Bekijk

  Onbeperkt toegang
  met je OvM account

  Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.