Home » Materiaal 12+ » Werksfeer in toprestaurants
Schooltype
Niveau

Werksfeer in toprestaurants

Aanstaande maandag worden opnieuw Michelinsterren uitgereikt aan restaurants met een uitstekende keuken en perfecte bediening. Om in aanmerking te komen voor zo’n ster moet iedereen in een restaurant op de toppen van zijn kunnen presteren. Wat doet dat met de werksfeer in toprestaurants?

Vragen vooraf

 1. Wat versta jij onder een toprestaurant?
 2. Zou je ooit in een sterrenrestaurant willen eten? Waarom wel of niet?

Bekijk de video

Nieuwsuur – Harde werksfeer in topkeukens

Vragen bij de video

 1. Wat bedoelt de eerste spreker, Theo van Rensch, als hij zegt dat werken in een keuken niet bedoeld is voor mensen van suiker?
 2. Theo van Rensch noemt het werken als chef zwaar. Welke drie redenen geeft hij daarvoor?
 3. Arthur Beek werkt nu bij een hotelketen. Eerst werkte hij bij toprestaurants met 1 of 2 ster(ren).
  • Waarom is hij gestopt bij die toprestaurants? Geef vier redenen.
  • Heb jij wel eens met slechte werkomstandigheden te maken gehad op je werk of stageplek? Hoe ging je daarmee om?
 4. Edwin Vlek van de Horecabond geeft aan dat er een duidelijk verschil is tussen de aanpak van jonge chefs en de aanpak van wat oudere chefs. Bij welke groep horen Theo van Rensch en Martijn Struijk (restauranteigenaar uit Breda), denk je?
 5. Edwin Vlek geeft antwoord op de vraag: ‘Maar kun je dan die topprestatie nog wel leveren?’ Ben je het eens met zijn antwoord? Leg uit.

Aan de slag

Optie 1

Stel met een klasgenoot een algemeen stagecontract op voor je opleiding. Daarin staat omschreven aan welke eisen een goede stageplek moet voldoen. Enkele richtvragen:

 • Wat zorgt ervoor dat iemand zich goed voelt op een stageplek?
 • Wat zijn kenmerken van goed werkgeverschap?
 • Wat heeft iemand op een stageplek nodig om te presteren op topniveau?

Ga vervolgens in gesprek over jullie contract:

 1. Bespreek jullie contract met een ander tweetal. Wat zijn de overeenkomsten en grootste verschillen?
 2. Bespreek de belangrijkste overeenkomsten en verschillen klassikaal. Is er op school al zo’n eisenlijst voor een goede stageplek? Kunnen jullie goede eisen toevoegen?

Optie 2

Afgelopen week kwam in het nieuws dat ook de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, Dennis Wiersma, wel eens heeft geschreeuwd en te fel is geweest in de omgang met ambtenaren op zijn ministerie. Bekijk en lees onderstaande bronnen:

Beschrijf in een kort, beschouwend artikel (200 – 400 woorden):

 • welke overeenkomsten je ziet als je het werken in toprestaurants vergelijkt met het werken op het ministerie (op basis van de bronnen uit deze lesopener).
 • welke redenen mensen hebben om te fel te reageren in een werksituatie.
 • in hoeverre je kunt begrijpen dat mensen zo reageren.
 • welk advies je zou geven aan mensen die zo fel reageren.

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Vrouwelijke trainer in de sportschool

Jongeren in de sportschool

Sporten in de sportschool is populairder dan ooit, zeker onder jongeren. Zij starten ook op steeds jongere leeftijd met trainen in de sportschool. Waar komt deze trend vandaan en in hoeverre is die verstandig of gezond te noemen?

Bekijk

Lichtvervuiling

Lichtvervuiling is het overmatig verlichten van de omgeving in de nacht door mensen. Lichtvervuiling neemt toe. Een kind dat nu geboren wordt, kan nog 250 sterren tellen; over achttien jaar zijn dat er nog maar honderd.

Bekijk

Bedreiging van politici

Afgelopen zondag was Sigrid Kaag te gast bij College Tour. Tijdens het interview komen haar dochters in beeld. Zij zeggen zich zorgen te maken over de veiligheid van hun moeder. Sigrid Kaag reageert emotioneel op de uitspraken van haar dochters. Enkele dagen voor de uitzending circuleerden de beelden van dit fragment al. Veel politici spraken hun steun uit voor Sigrid Kaag.

Bekijk

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.