Home » Materiaal 12+ » Wereldkampioenschap voetbal in Qatar

Wereldkampioenschap voetbal in Qatar

Voetbal met vlaggen in de woestijn - Qatar

Al jaren wordt erover gesproken, maar zondag 20 november is het wereldkampioenschap voetbal 2022 (WK) eindelijk van start gegaan. Het sportevenement vindt plaats in Qatar. De keuze voor Qatar leidde wereldwijd tot veel kritiek en discussies.

Vragen vooraf

 1. Wat weet jij van de controverse rond het WK in Qatar?
 2. Ga jij naar het WK kijken? Waarom wel/niet?

Bekijk de video

Dolf Jansen over Qatar en het WK-lied van Mart Hoogkamer | NPO Radio 1 – YouTube

Vragen bij de video

 1. Wat is de directe aanleiding voor deze gesproken column van Dolf Jansen?
 2. Dolf Jansen verwoordt de bezwaren tegen het WK in Qatar op een beeldende manier. Welke bezwaren bespreekt hij? Noem er vier.
 3. Wat is Dolf Jansens oordeel over de WK-single van Mart Hoogkamer? Welke twee algemene argumenten geeft hij daarvoor?
 4. Hoe is de toonzetting van deze gesproken column het best te karakteriseren?
  1. als beschouwend en moralistisch
  2. als amuserend en optimistisch
  3. als betogend en spottend
  4. als activerend en instructief
 5. Wat is jouw oordeel over dit WK-lied? Onderbouw je antwoord met twee argumenten. Beluister het lied hier als je het nog niet kent.
 6. Wat vind jij van het idee om geld over te maken aan Amnesty International voor elke WK-wedstijd die je kijkt?

Aan de slag

Optie 1

Bondscoach Louis van Gaal zei tijdens een persconferentie: “We can come an end”. Volgens Dolf Jansen kun je een hele column schrijven over het steenkolenengels van Louis van Gaal. Schrijf deze column (gebruik minimaal driehonderd woorden) en ga vooral in op de vraag of Louis van Gaal aan zijn Engels moet werken of dat het eigenlijk wel charmant en vermakelijk is dat hij steenkolenengels gebruikt. Gebruik in jouw column minstens vijf voorbeelden van uitspraken van Van Gaal.

Optie 2

Dolf Jansen heeft nogal wat commentaar op de WK-single van Mart Hoogkamer. Schrijf in tweetallen een nieuwe tekst voor dit lied. Met deze tekst moedigen jullie het Nederlands elftal aan, maar besteden jullie ook aandacht aan de bezwaren tegen het WK in Qatar. Klik hier voor de volledige liedtekst van Mart Hoogkamer. Deel jullie nieuwe songtekst (eventueel zingend) met de rest van de klas.

 

Antwoorden bekijken

Om de antwoorden te kunnen zien, moet je zijn ingelogd. Heb je nog geen account? Meld je dan nu aan! Het is GRATIS.

Andere Lesopener Nederlands

Pieter Derks over regenboogangst

Afgelopen week was het de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie, Transfobie en Interseksefobie. In zijn column bekijkt Pieter Derks de effecten van deze dag in verschillende lagen van de samenleving.

Bekijk

Achteraf betalen

Als je online shopt, kun je door bedrijven als Klarna en Riverty heel makkelijk kiezen voor achteraf betalen. Maar steeds meer jongeren komen in de financiële problemen, omdat ze niet op tijd betalen of geen overzicht meer hebben over hun uitgaven.

Bekijk

Hoe sport en media elkaar en de kijker beïnvloeden

Sport en media beïnvloeden elkaar en de kijker. De zender die de rechten heeft om bepaalde sportwedstrijden uit te zenden, heeft de touwtjes in handen. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld betalen om thuis live een wedstrijd te zien? Wie bepaalt hoe laat jouw favoriete Olympische sport op televisie uitgezonden wordt?

Bekijk

Taalachterstand bij leerlingen

Afgelopen week verscheen een rapport van de Onderwijsinspectie. Daaruit bleek opnieuw dat de leesvaardigheid van Nederlandse leerlingen achteruitgaat. Ter illustratie: één op de vijf leerlingen haalt geen voldoende voor het examen Nederlands op havo en vwo.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.